Ο βρετανικός Τύπος του Σαββατοκύριακου άρχισε ήδη να ιχνηλατεί το τοπίο της επόμενης μέρας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όποιος από τους Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ κι αν διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου, οι Ευρωπαίοι δεν αναμένουν προσέγγιση με τη νέα κυβέρνηση του Λονδίνου. Το σίγουρο είναι ότι περισσότερο από έξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο ναδίρ.
Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, έχει ήδη απειλήσει να σκίσει τη μετα-Brexit συμφωνία, αλλάζοντας μονομερώς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Κι όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες, δεν εκπέμπει κανένα σημάδι αλλαγής στάσης. Αντιθέτως, για να πείσει ότι διαθέτει στόφα Θάτσερ, θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο – ώσπου να συμβιβαστεί αναπόφευκτα σε κάποιο σημείο, άγνωστο με ποιο κόστος.
Επειδή, ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, μετριοπαθείς διαπραγματευτές και των δύο πλευρών ποντάρουν σε ένα παράθυρο ευκαιρίας κατά την περίοδο χάριτος της νέας κυβέρνησης, όταν θα συζητείται το νέο πρωτόκολλο στη βρετανική Βουλή. Φρονίμως ποιούντες, οι Ευρωπαίοι κρατάνε μικρό καλάθι, ευχόμενοι συν τω χρόνω η Τρας να επιδείξει περισσότερο ρεαλισμό – αν και κάτι τέτοιο θα τη φέρει σε σύγκρουση με τους σκληρούς Brexiters. Πάντως, το European Policy Center έχει καταλήξει ότι το Brexit προκάλεσε «ανήκεστο βλάβη» στη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ε.Ε., με συνέπεια να μη διαφαίνεται προοπτική επανεκκίνησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Υπάρχει, βέβαια, κι ο κομψευόμενος πρώην υπουργός Οικονομικών. Τον Σουνάκ οι Ευρωπαίοι τον ξέρουν λιγότερο, αλλά τους εξέπληξε αρνητικά ο τυχοδιωκτισμός του καθώς και οι συχνές αλλαγές θέσεων σχετικά με το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, προκειμένου να ικανοποιήσει το συντηρητικό ακροατήριο. Xαμηλό βαρομετρικό στη Μάγχη.