ΗΤΑΝ εκείνοι που ζητούσαν επιτακτικά να βυθιστούν τα ερευνητικά σκάφη που είχε βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν. Κάποιοι, μάλιστα, δήλωναν βέβαιοι ότι η Τουρκία θα δημιουργούσε θερμό επεισόδιο πριν από λίγα χρόνια σε βραχονησίδα ή θα παραβίαζε τα έξι ναυτικά μίλια. Ελεγαν πως η Ελλάδα αποσύρει εξοπλιστικά από νησιά στο Βόρειο Αιγαίο και αποδέχεται την αποστρατιωτικοποίηση, που ζητά η Αγκυρα. Παράλληλα, διαρρέουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μεγάλη συμφωνία παραχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία. Είναι οι ίδιοι που ζητούν ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν πως υπάρχουν «αμυντικά κενά», λόγω της αποστολής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΑΣ δούμε, όμως, πού βρισκόμασταν το 2019 και πού είμαστε τώρα, ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρώτη σοβαρή κρίση ήταν η «εισβολή μεταναστών» που επιχειρήθηκε από τον Ερντογάν τον Μάρτιο του 2020. Η απάντηση ήταν άμεση, η Τουρκία ηττήθηκε και αναδιπλώθηκε. Στη συνέχεια κορυφώθηκαν οι λεκτικές προκλήσεις για τη «γαλάζια πατρίδα», οι παραβιάσεις από αέρος και οι έξοδοι σεισμογραφικών πλοίων. Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις πολεμικών αεροσκαφών σε ιστορικά χαμηλά, τα ερευνητικά σκάφη βρίσκονται στα λιμάνια της Τουρκίας, ενώ οι λεκτικές προκλήσεις αποτελούν κυρίως ζήτημα εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει πάλι στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών, επιτακτικά, την επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό. Η πολιτική για «ήρεμα νερά» έχει αποδώσει. Προφανώς και είναι άγνωστο, αν αυτό μπορεί να διατηρηθεί για πολλά ακόμα χρόνια, καθώς είναι δεδομένο ότι η Τουρκία δεν… αλλάζει. Μπορεί ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο, στην επέτειο των 50 ετών από τον «Αττίλα», ο Ερντογάν να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντασης.
ΣΕ αυτή την πενταετία, όμως, η Ελλάδα έχει ενισχυθεί τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά. Εγιναν δυο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Τα υπερσύγχρονα Rafale πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς, όπως και τα ελικόπτερα Romeo, ενώ προχωρούν η αναβάθμιση των F-16, η παραγγελία των F-35 και μέσα στην επόμενη διετία θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό τρεις φρεγάτες Belh@rra. Συγχρόνως σχεδιάζεται η απόκτηση drones και η δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου. Αρα, όχι μόνο δεν υπάρχουν αμυντικά κεντά, αλλά αντιθέτως οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε τροχιά εκσυγχρονισμού και ισχυροποίησης μετά τη δεκαετία των μνημονίων.
ΟΣΟΝ αφορά στα Σκόπια η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη διεθνή συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Οι αυταπάτες πως τα μνημόνια «σκίζονται» γνωρίζουμε όλοι, πια, πως οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα. Γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αχρείαστη και λάθος, όπως το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας. Η κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί παρά να την τηρήσει. Αυτό, όμως, που μπορεί να επιβάλει είναι να την τηρήσουν και τα Σκόπια. Αν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμείνει σε εθνικιστικές κορόνες και στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», τότε η Ελλάδα θα μπλοκάρει με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.