Τώρα είναι η ώρα της ανασυγκρότησης σε όλα τα επίπεδα. Η καταστροφή ήρθε να μας θυμίσει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.
Αποτελεί γεγονός ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να σταματήσει την ορμή των ποταμών, όταν στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας το νερό που έπεσε μέσα σε λίγα 24ωρα αντιστοιχούσε στις βροχοπτώσεις δύο και πλέον ετών στην Αττική.
Ωστόσο, πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, ιδίως όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πλημμυρικά φαινόμενα θα έχουμε συχνότερα και εντονότερα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Το κλειδί της ανασυγκρότησης βρίσκεται στη λειτουργία του κράτους, υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς με συναρμοδιότητες και συνυπευθυνότητες που συνήθως οδηγούν σε καταστάσεις ανευθυνότητας.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Αλήθεια, έχει αξιολογήσει κάποιος τις επιδόσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο με κριτήριο την επανεκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά με βάση τις επιδόσεις τους στην κατασκευή ποιοτικών έργων, στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων με βέλτιστο για τον τόπο τους τρόπο και στην εφαρμογή των κανόνων διαφάνειας;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικεί διαρκώς και λαμβάνει περισσότερα κονδύλια, όμως, στον τομέα της λογοδοσίας, της αξιολόγησης των έργων και τελικώς στον τρόπο κατανομής των πόρων υπάρχει ένα τεράστιο κενό.
Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί, οι πόροι να διοχετεύονται με διαφάνεια, να εξυπηρετούν κεντρικούς στόχους και όχι τις επιλογές του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη, και βεβαίως να λαμβάνουν υπόψη τους τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την Ελλάδα.
Η θεσμική κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση είναι πλέον όρος επιβίωσης για τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν διστάζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις έχοντας πάντα ως βασικό γνώμονα την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Υστερα από τη μακρά μνημονιακή περίοδο που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομήσει, είναι ώρα να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός.
Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης να αναπτύξει το σχέδιό του προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες δεκαετιών και να ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου ώστε το κράτος να είναι κοντά στον πολίτη, οι πολίτες να γνωρίζουν πού διοχετεύονται τα χρήματά τους και κανένας από τον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα να μη λειτουργεί ως «ανευθυνοϋπεύθυνος». Χθες, στον Εβρο, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα για αλλαγές στο δόγμα της πυρόσβεσης, είναι σαφές ότι στη ΔΕΘ θα γίνει αναλυτική παρουσίαση για τις αλλαγές στο κράτος.
Το σοκ της καταστροφής μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εθνικό ξυπνητήρι, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως να συμβάλουν προκειμένου να γίνουν γρήγορα οι αλλαγές. Περιθώρια χρόνου για χάσιμο δεν υπάρχουν, οι εκκρεμότητες δεκαετιών απαιτούν άμεσες λύσεις και αυτό μπορεί να επιτευχθεί από μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων.