Ομως, δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν, ψαρωμένος ακόμη και σχετικά αθώος, προσφωνούσε ακομπλεξάριστα τον Κώστα Καραμανλή «πρωταθλητή Ευρώπης». Δύο χρόνια νωρίτερα, άλλωστε, είχε βγει κι εκείνος τριταθλητής κόσμου στην Απω Ανατολή, άρα δεν τον έτρωγε η ζήλια. Αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της Αλγερίας απέλυσε τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Δημόσιας Τηλεόρασης (EPTV), Σαμπάν Λουνακέλ, επειδή την προηγουμένη είχε επιτρέψει να μεταδοθεί η νίκη-πρόκριση της Εθνικής Μαρόκου στα ημιτελικά του Μουντιάλ επί της Πορτογαλίας.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Η μετάδοση πράγματι εξέπληξε πολλούς, καθώς τα κρατικά ΜΜΕ της Αλγερίας απέφευγαν να αναφέρονται στις επιτυχίες του άσπονδου γείτονα στα γήπεδα του Κατάρ. Στην επίσημη ανακοίνωση της αντικατάστασης του Λουνακέλ από τον Ναντίρ Μπουκαμπές δεν διευκρινίστηκε η αιτία της καρατόμησης. Πάντως, για να έχετε εικόνα του κλίματος, στα προκριματικά το δελτίο του Δεύτερου Καναλιού της αλγερινής τηλεόρασης δεν ανέφερε καν τη νίκη 2-0 των Μαροκινών επί του Βελγίου! Αλλο, όμως, οι κρατούντες, άλλο ο λαός.
Το μάτι μας πήρε τουλάχιστον μία Αλγερινή σημαία στις κερκίδες του αγώνα Μαρόκο-Πορτογαλία, ενώ ανεξάρτητες αλγερινές ιστοσελίδες έδειξαν συμπατριώτες τους να πανηγυρίζουν στο Κατάρ την πρόκριση με αλγερινά και μαροκινά σύμβολα – Αραβες είμαστε όλοι, τι διάβολο! Σε συμφιλιωτικούς τόνους ήταν και οι δηλώσεις του Μαροκινού βασιλιά, Μοχάμεντ Ε’, στον πρόσφατο λόγο του θρόνου, όπου έτεινε χείρα διαλόγου.
Η Αλγερία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο τον Αύγουστο του 2021, κατηγορώντας το για τις πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές στην επαρχία Καμπίλια. Οι Μαροκινοί το αρνήθηκαν και ευχήθηκαν οι δύο χώρες να τα ξαναβρούν, όσο κι αν τους χωρίζουν το Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας και οι αντιδυτικές- φιλοτουρκικές τάσεις του Αλγερίου.