Επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά, λειτουργούσε στο ΠΑΣΟΚ μια άτυπη ομάδα, από παλαιά και νεότερα στελέχη, με τα οποία συνεργαζόταν και τα οποία συμβουλευόταν. Δεν έπαιρνε αποφάσεις εν θερμώ. Δεν έκανε άκριτες δηλώσεις και κρατούσε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα που ανήκαν σε όλους τους πολιτικούς χώρους κι αφουγκραζόταν την κοινωνία. Αμφιβάλλω ότι ο Ανδρουλάκης μιλά με τα μέλη της άτυπης -έμπειρης, πολιτικά- ομάδας συνεργατών της Φώφης, πολλώ δε μάλλον ότι συνεργάζεται. Λες και πρόκειται για «εχθρούς» του.
Λέγονται διάφορα για τον τρόπο που εννοεί να διευθύνει το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης και ποιοι/ποιες περιλαμβάνονται στον κλειστό «κύκλο» του. Πράγματι, διαχρονικά έχει επιδείξει μία μεγάλη ικανότητα ελέγχου των κομματικών μηχανισμών, μέσω των οποίων άλλωστε επιβεβαίωνε την παρουσία του στο ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια της απουσίας του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ομως, η αλήθεια να λέγεται: ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υστερεί στην επικοινωνία, εμφανίζοντας ένα είδος αγοραφοβίας. Στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι ισχυρίζονται ότι εμφορείται από έμφυτη βαθιά καχυποψία προς πάσα κατεύθυνση, η οποία δεν του επιτρέπει να εμπιστεύεται νέα, άξια στελέχη, με ικανότητες. Τον εμποδίζει και να επιλέγει πρόσωπα για τη στελέχωση κρίσιμων τομέων του κόμματος, όταν δεν περιλαμβάνονται στη λίστα «των δικών του».
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Την Κυριακή, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ», έβγαλε διάφορα «συμπεράσματα» τα οποία πόσο ωραία συγκρούονται με την κοινή λογική: «Ο λαός αποδοκίμασε το μοντέλο εξουσίας Μητσοτάκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Δεν άκουσε ότι η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές πήρε μιάμιση μονάδα παραπάνω από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου-Ιουνίου, ώστε να μην εκτίθεται; Και πώς παραδέχεται ότι «οι συσχετισμοί δεν άλλαξαν», αλλά «αποδοκιμάστηκε το μοντέλο εξουσίας Μητσοτάκη»; Και συσχετισμοί ανέγγιχτοι και αποδοκιμασία γίνεται; Δεν γίνεται!
Προκαλεί εντύπωση να διαβάζεις δήλωση αρχηγού κόμματος που φιλοδοξεί, το 2027, να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπήρξε «πλήρης αδυναμία του “επιτελικού κράτους” να προστατεύσει τους πολίτες από τις καταστροφικές επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς ακριβώς εννοεί το «επιτελικό κράτος»; Οτι είναι κάτι σαν αριστερή κεντρική επιτροπή; Οχι ένα επιτελείο -με κεντροδεξιά λογική και τεχνοκρατικό χαρακτήρα- οργάνωσης, λειτουργίας και διαφάνειας της κυβέρνησης; Μήπως είχε κτυπήσει και στο παρελθόν ένας «Daniel» την Ελλάδα ώστε «να σταυρώσουμε» το κράτος, επειδή, σε όλες τις εκφάνσεις του, δεν πήρε μέτρα, αφήνοντας τους πολίτες και τις περιουσίες τους στην τύχη τους;
Το ΠΑΣΟΚ, κατά τον Ανδρουλάκη, ενίσχυσε τη θέση του επειδή πήρε μισή περιφέρεια -της Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ- και την Αθήνα, με τον εκλεγέντα δήμαρχο Δούκα να δηλώνει ότι «δεν έχει σχέση με κανένα κόμμα». Η γιαγιά μου, η Ζηνοβία, από το Ρέθυμνο, για το μικρομεγαλισμό έλεγε: «Ο Μανωλιός με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια».
Το μόνο που θα αλλάξουμε, στην προκειμένη περίπτωση, είναι το όνομα…