Οταν αποκαλύφθηκε το θέμα, η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι επρόκειτο για «φθηνή προσπάθεια αντιπερισπασμού» και ότι τα τηλέφωνα τόσο του κ. Πιτσιόρλα όσο και του τότε γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Σαγιά, παρακολουθούνταν εμμέσως επειδή τους καλούσαν κάποιοι άλλοι, τους οποίους ερευνούσε η ΕΥΠ. Βέβαια και τότε είχαν δημιουργηθεί εύλογες απορίες, καθώς από τα έγγραφα που είχαν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη προέκυπταν και απευθείας συνομιλίες των δύο κρατικών αξιωματούχων, που σημαίνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε κάποιον από τους δύο ή και τους δύο. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι η παρακολούθηση είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά και δεν τερματίσθηκε για να μη φανεί ότι υπήρξε κάποια πολιτική παρέμβαση.
Τελικώς, οι απορίες λύθηκαν και τα ψέματα κατέρρευσαν με την κατάθεση του τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, στην Εξεταστική Επιτροπή, όπου φέρεται να είπε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα επειδή ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επιχείρησε να πουλήσει εθνικό έδαφος σε ξένη εταιρία και ότι είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την «επισύνδεση» του τηλεφώνου ενός τεχνοκράτη.
Στις αποκαλύψεις Ρουμπάτη αντέδρασε ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος χθες στον ΣΚΑΪ δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τα ψέματα που ακούστηκαν σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών του. Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο ψέμα που καταρρίφθηκε ήταν τα περί έμμεσης παρακολούθησής του που ισχυρίζονταν πριν από 15 ημέρες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε άμεση υποκλοπή του τηλεφώνου του, η οποία δεν είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά (κάτι που είχε βεβαιώσει στην Επιτροπή ο διοικητής της ΕΥΠ, Δραβίλλας), αλλά επί Τσίπρα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Το δεύτερο ψέμα που αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, ήταν ο λόγος για τον οποίο η ΕΥΠ επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να τον θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης, καθώς όπως είπε η πώληση ελληνικού εδάφους αφορούσε δύο υποθέσεις στην Οξιά και τη Ζάκυνθο, που είχαν ολοκληρωθεί 1-2 χρόνια πριν αναλάβει καθήκοντα στο ΤΑΙΠΕΔ.
Δηλαδή μέχρι τώρα έχει αποκαλυφθεί μία καραμπινάτη υπόθεση παρακολούθησης κρατικού λειτουργού που διέθετε πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως ήταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, από την κυβέρνηση Τσίπρα, και μάλιστα σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε οδηγίες στον διοικητή της ΕΥΠ να δώσει όλα τα πορίσματα στη Δικαιοσύνη. Οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν βρήκε την επισύνδεση και τη συνέχισε κατέρρευσαν παταγωδώς. Το ερώτημα είναι γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Πιτσιόρλα, όταν η θέση του συνδέεται με μεγάλες οικονομικές συναλλαγές, ενώ ο ίδιος αναφέρει ότι δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην πώληση ελληνικών νησιών. Η Εξεταστική γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ γρήγορα.
Κόντρα στο ρεύμα
Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης που είχαν ταχθεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως επίσης και στελέχη της κυβέρνησης που είχαν παρόμοια θέση. Από τους λίγους βουλευτές που πήγαν κόντρα στο ρεύμα ήταν ο Κώστας Κυρανάκης, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είχε επικαλεσθεί τις παλαιότερες αναφορές του κ. Μητσοτάκη για να τεκμηριώσει την άποψή του ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίσθηκε επί Νέας Δημοκρατίας πρέπει να εφαρμοσθεί χωρίς καμία αλλαγή. Μαθαίνουμε ότι και στο Μαξίμου εκτίμησαν την ορθή κρίση του βουλευτή νοτίων προαστίων της Ν.Δ.