Οι περισσότεροι από τους «11» βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι κατέθεσαν την ερώτηση προς τον Κ. Χατζηδάκη, έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά με τους ανωτέρω κι ένα κοινό πρόβλημα. Τα κοινά είναι ότι υπήρξαν υπουργοί ή υφυπουργοί των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, καθώς και το ότι επί πέντε χρόνια δεν φαίνεται να είναι μέσα στις επιλογές του Κ. Μητσοτάκη για τη στελέχωση των κυβερνήσεών του. Ούτε μέχρι τώρα και ίσως ούτε έως το 2027. Κι αυτό περιγράφει το κοινό τους πρόβλημα. Εχουν έντονο και εύλογο πρόβλημα επανεκλογής, ιδιαίτερα σε μια ενδεχομένως μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ξεκαθαρίζω εξ αρχής και με απόλυτο τρόπο ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι καθήκον και υποχρέωση των βουλευτών. Ακόμα κι όταν αφορά πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης, στην οποία έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και στηρίζουν.
Ολως τυχαίως όμως και οι «11» έχουν ψηφίσει όλα όσα εμμέσως προσάπτουν στον υπ. Οικονομικών, αλλά και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε της κυβέρνησης Σαμαρά είτε των κυβερνήσεων των Κ. Μητσοτάκη για τα «κόκκινα» δάνεια. Ευφυώς δεν ξεκίνησαν την κοινή δράση τους, η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε κάποια ομάδα του τύπου «87» ή «53», με κάτι ακραία χαρακτηριστικά. Οπως π.χ. το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο ή για τα εθνικά θέματα τα οποία εξ ορισμού «απειλούνται» από τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ξεκίνησαν με ένα υπαρκτό και πολύ ευαίσθητο πρόβλημα, που αφορά εκατομμύρια Ελληνες πολίτες και το ιερό και το όσιο του έλληνα. Το σπίτι του.
Αρα, θα πει κανείς, πατούν στέρεα πάνω στην καθημερινότητα και τις οικονομικές δυσκολίες που συνεχίζουν να βασανίζουν την πλειοψηφία των πολιτών. «Ολα καλά κι όλα ωραία» αν η ερώτηση που απαντήθηκε στον χρόνο-ρεκόρ της μίας μέρας και τεκμηριωμένα από τον υπ. Οικονομικών δεν ανέδιδε άρωμα «σεισάχθειας». Αν δεν συνδεόταν δηλαδή με την πεμπτουσία του λαϊκισμού του Α. Τσίπρα και της παρέας του, οι οποίοι έφεραν τη χώρα με το ένα πόδι εκτός Ε.Ε. και την κοινωνία σε παράταση της «μνημονιακής κατοχής». Το «τέρας του φιλελευθερισμού», που είχε περιγράψει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόσω οι μαθητευόμενοι μάγοι και οι αμαθείς της παρέας της Πρώτης Φοράς Αριστεράς έπαιζαν στα ζάρια την τύχη της χώρας, υπήρξε πολύτιμη στήριξη κι ένα «ισχυρό άλλοθι» για την τραγική διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Δεν τα έλεγε κάποιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα έλεγε το Νο2 του «καραμανλισμού».
Ενδιαφέρον έχει και ο αριθμός των βουλευτών που υπέγραψαν την ερώτηση. Οι «11», αφαιρούμενοι από τους 158 βουλευτές που έχει η Ν.Δ., δημιουργούν μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία και χωρίς τη δεδηλωμένη. Μπορεί η σκέψη να τρέχει πολύ πιο γρήγορα από τα γεγονότα και τα δεδομένα, αλλά κάποιες σκοπιμότητες είναι ήδη εμφανείς, όπως και η συγκυρία περίεργη. Και μόνο η σκέψη ότι η άνετη πλειοψηφία που έδωσε ο ελληνικός λαός στη Ν.Δ. είναι επισφαλής πριονίζει ένα από τα βασικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα του Κ. Μητσοτάκη πως με το μπάχαλο που γίνεται στην αντιπολίτευση η μόνη σταθερή κυβέρνηση που μπορεί να υπάρξει είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκουσίως ή ακουσίως οι «11» προσπαθούν να βάλουν και τη Ν.Δ. μέσα στο κάδρο της κρίσης και της πολιτικής ρευστότητας, στο οποίο βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μια προσπάθεια η οποία ικανοποιεί και τις επιθυμίες συμφερόντων να έχουν απέναντί τους έναν ανίσχυρο και όχι έναν ισχυρό πρωθυπουργό.
ΑΙΧΜΗ
ΑΣΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Το θερμό επεισόδιο που έγινε προ ημερών στην αρμόδια επιτροπή για τη διοργάνωση της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού, μεταξύ του εκπροσώπου του Ν. Ανδρουλάκη και του Χ. Δούκα, ασφαλώς δεν διασκεδάστηκε με την κοινή φωτογραφία που ανέβασαν στο FB οι δύο πρωταγωνιστές. Οι ενστάσεις που διατυπώνει όλο και πιο έντονα η Α. Διαμαντοπούλου για το πού και πόσες κάλπες θα στηθούν δεν είναι απλή γκρίνια. Οι αιχμές του Π. Γερουλάνου για το ασυμβίβαστο του Χ. Δούκα θα υφέρπουν έως τις 13 Οκτωβρίου, που θα γίνει ο δεύτερος γύρος για την εκλογή αρχηγού. Τα παρασκηνιακά «σπρωξίματα» που γίνονται μεταξύ των υποψηφίων κυρίως στην επαρχία γίνονται όλο και πιο έντονα.
Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν θα γίνει ποτέ ΣΥΡΙΖΑ που ξεκατινιάζεται. Δεν θα το επιτρέψουν ούτε το ήθος ούτε η ποιότητα των στελεχών του, σε αντίθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν βγει στη ρούγα και τσακώνονται για τα άπλυτά τους.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι τόνοι και η ένταση θα ανεβαίνουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν 2 φαβορί, αλλά και 2 άλλες υποψηφιότητες, οι οποίες ουσιαστικά είναι σε απόσταση αναπνοής από τον Ν. Ανδρουλάκη και τον Χ. Δούκα. Ευλόγως οι δημοσκοπήσεις αποκλίνουν μεταξύ τους -γιατί, όπως λένε οι ίδιοι οι δημοσκόποι, πρέπει να βρεις τουλάχιστον 1.500 οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην εκλογή-, ωστόσο περιγράφουν μια θολή εικόνα. Π.χ. η «βεβαιότητα» ότι το ζευγάρι του δεύτερου γύρου θα είναι Ανδρουλάκης-Δούκας υφίσταται ρωγμές. Η μεγαλύτερη ανησυχία παρατηρείται στο στρατόπεδο του Χ. Δούκα, το οποίο νιώθει κυρίως την ανάσα της Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και του Π. Γερουλάνου.
Οπότε μοιάζει πιο πιθανόν να μη γίνει το πάρτι του Κ. Μητσοτάκη, που προανήγγειλε η Ντ. Μπακογιάννη, λέγοντας πως «υπάρχει υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που, αν εκλεγεί, ο Μητσοτάκης θα κάνει πάρτι»…
Ο «αμέτοχος» Α. Τσίπρας
Τυπικά ο Α. Τσίπρας απέχει από τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν πλέον στη… Δικαιοσύνη. Ομως οι παροικούντες την καταρρέουσα ροζ Ιερουσαλήμ μιλούν με σιγουριά για την άμεση εμπλοκή του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «μπασμένος» στα του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μωραΐτης έγραψε δημοσίως ότι «πίσω από τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο άνθρωπος που πιστέψαμε (…)».
Διασταυρωμένες πληροφορίες λένε πως ο Α. Τσίπρας βρίσκεται μέσα σε όλα, μέσω του «αντ’ αυτού» του Μιχ. Καλογήρου. Ο οποίος, εκτός της «γραμμής» που δίνει, φέρεται να συμμετέχει και σε φραξιονιστικές συγκεντρώσεις, κυρίως των «87». Μάλιστα σε μια από τις τελευταίες «μαζώξεις» που έκαναν τα πρωτοκλασάτα στελέχη των «87», παρενέβη και μάλιστα με αυστηρό ύφος, καλώντας τους συμμετέχοντας να καταλήξουν γρήγορα σε απόφαση για έναν/μία υποψήφιο, εν όψει της εκλογής αρχηγού, προκειμένου να μην πάρει το κόμμα ο Πολάκης…
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Αν ξαναβγούν ο Στ. Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, τι άλλο –εκτός από νέες διασπάσεις- μπορεί να αλλάξει;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Είναι δυνατόν ο «μεγάλος» Ν. Φαραντούρης να χάνει και από τον Απ. Γκλέτσο, όπως έδειξε η μέτρηση της MRB για το OPEN;
ΑΠΟΡΙΕΣ-3
Πώς ο Κ. Βελόπουλος βρίσκει τόσο εύκολα τα δισ.; «Αύριο το πρωί σου βρίσκω κονδύλια 1 δισ. ευρώ», είπε. Γιατί δεν τα κάνει 3 τα δισ. να καθαρίσουμε;