Είναι σαφές ότι η ακρίβεια καλύπτει τα πάντα αυτή τη χρονική συγκυρία στη δημόσια σφαίρα, ωστόσο η διαχείριση επεισοδίων όπως αυτά που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες με τους βάνδαλους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει εισαγόμενες αιτίες και οι εστίες του αναζωπυρώνονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, όμως δεν δίνουν καμία δικαιολογία στη μη επιβολή της τάξης απέναντι σε κουκουλοφόρους.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι θετικό που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή «Δημόσιας Τάξης», όπως ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να αποκαλείται το χαρτοφυλάκιό του, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατέστησε σαφές μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας για την τήρηση της τάξης στο ΑΠΘ, ενώ τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα συνεχισθούν παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
Η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης και ένα τμήμα της ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν ανέχεται να μετατρέπονται πανεπιστημιακοί χώροι σε άντρα τραμπούκων και επιθυμεί την αναβάθμιση των σπουδών τις οποίες μέσω της φορολογίας πληρώνουν ακριβά.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Και σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, το πεδίο είναι προνομιακό για το κυβερνών κόμμα όταν απέναντί του έχει τον ΣΥΡΙΖΑ, που όχι απλώς καλύπτει τους ταραξίες, αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες στον πρύτανη του ΑΠΘ, όπως προέκυψε από τις απίστευτες δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τις μειοψηφικές ομάδες των ακροαριστερών και δικαιολογεί το μπάχαλο τόσο πιο έντονη θα είναι η διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να γίνει το αυτονόητο. Να μπορούν οι φοιτητές να πηγαίνουν στις σχολές τους χωρίς να φοβούνται τους τραμπουκισμούς των κουκουλοφόρων και οι φορολογούμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν τα σπασμένα των μπαχαλάκηδων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση συντάσσεται με τα «μπάζα» που άφησαν οι βάνδαλοι με τις βαριοπούλες στο χώρο όπου πρόκειται να κατασκευασθεί η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, κι αυτό οι πολίτες θα το θυμούνται εν όψει κάλπης.
Το ΑΠΘ μπορεί να μετατραπεί στο ισχυρότερο εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων, ο πρύτανης, Νίκος Παπαϊωάννου, έχει πλάνο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με άλλες σχολές ώστε να προσελκύσει φοιτητές από γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να μένει αδρανής η πανεπιστημιακή κοινότητα απέναντι σε φαινόμενα παραβατικότητας.
Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο ζήτημα της αστυνόμευσης όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και στις γειτονιές των πόλεων και ταυτόχρονα να ξεκινήσει εκστρατεία για την οδική ασφάλεια. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα περιθώρια δράσης της κυβέρνησης απέναντι στην παγκόσμια πληθωριστική καταιγίδα είναι πεπερασμένα και οριοθετούνται από τις στενές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Ομως, το να μπορούν οι φοιτητές και οι καθηγητές να πηγαίνουν στις σχολές τους χωρίς τον τρόμο των μπαχαλάκηδων είναι αποκλειστικά ευθύνης της κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει για το «ξεσάλωμα» ορισμένων οδηγών που παραβιάζουν ανενόχλητοι κάθε διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές πεζών ή άλλων οδηγών. Εάν ενταθούν οι συστηματικοί έλεγχοι, τα οφέλη θα είναι σημαντικά για όλους.