ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, η υπόθεση αυτή του δίνει πολιτικό και προσωπικό έρεισμα για να μη συνεργαστεί με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις εκλογές και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Μόνο που ο κ. Ανδρουλάκης, όπως άλλωστε και ο κ. Τσίπρας, δεν μπορούν να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, που δεν θα τις ήθελαν κιόλας, ούτε, πολύ περισσότερο, να καθορίσουν την ψήφο των πολιτών στην κάλπη.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος, αν και νομότυπη, η τηλεφωνική παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο ίδιος δεν γνώριζε και δεν θα επέτρεπε ποτέ, όπως είπε. Και για αυτόν τον λόγο προχώρησε σε αναγκαίες αλλαγές, απομακρύνοντας τον διοικητή της ΕΥΠ και αποδεχόμενος την παραίτηση του γενικού γραμματέα του, ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Με τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών και την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τον ισχυρότερο έλεγχο της ΕΥΠ, το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά λέει πως ό,τι έγινε και δεν έπρεπε να γίνει και επιχειρεί να αποδείξει ότι θα υπάρξουν εφεξής περισσότερες ασφαλιστικές δικλίδες για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
ΠΛΕΟΝ, ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ θα συνεδριάσουν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής προκειμένου να καθορίσουν τον προγραμματισμό συζήτησης όλων των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με σχετική πρόσκληση που απεστάλη στα κόμματα από τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δύο αιτήματα, για προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και υπάρχει και διακομματική πρόθεση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ που είναι ο άμεσα θιγόμενος, αντιδρά με τις συνήθεις υπερβολές, όμως αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι η μεγάλη εικόνα που δείχνει ότι ναι μεν το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών θα πρέπει να έχει αξιόπιστο δείκτη ασφαλείας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και να καλύπτει αδυναμίες και κενά, ώστε να υπάρχει διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Ομως, την ίδια ώρα, αντί το πολιτικό προσωπικό να αναλώνεται σε τέτοιου είδους ενασχολήσεις, θα έπρεπε να ρίχνει το βάρος στο νέο πακέτο μέτρων για τη θωράκιση των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό.