Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε χθες σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις διατάξεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει με προσοχή όλες τις παρατηρήσεις και δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αλλαγές, ιδίως σε ό,τι αφορά την αμφισβήτηση του ελάχιστου ορίου εισοδήματος με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Το σωστό είναι όποιος πραγματικά έχει χαμηλά εισοδήματα να φορολογείται για αυτά, οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τουλάχιστον το ελάχιστο πλαφόν που προβλέπει ο νόμος, ώστε να περιορισθεί η κραυγαλέα φοροδιαφυγή.
Διορθώσεις και βελτιώσεις ας γίνουν, όμως η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να «ξηλωθεί» πριν καν εφαρμοσθεί, θα ήταν τεράστιο πολιτικό σφάλμα. Αλλωστε, γνωρίζουμε ότι ο ωφέλιμος χρόνος των κυβερνήσεων για ριζικές αλλαγές εξαντλείται στους πρώτους 12-18 μήνες της θητείας τους, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν μέχρι το τέλος της τετραετίας. Τη συνταγή αυτή εφήρμοσε πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, όταν σχεδόν αμέσως μετά το σχηματισμό της κατέθεσε σειρά νομοσχεδίων για τη μείωση των φόρων, τη βελτίωση των επενδύσεων και τις θεσμικές κινήσεις στο εκλογικό σύστημα ή την ψήφο των αποδήμων.
Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο, όπως επίσης και επεξήγηση για τα οφέλη τους. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται, αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η μη έκδοση αποδείξεων σε αρκετές δραστηριότητες δυστυχώς είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Το νομοσχέδιο δεν λύνει το πρόβλημα στη ρίζα του, αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση των δεδομένων από το myDATA, όπου θα γίνονται αυτομάτως οι διασταυρώσεις δαπανών και τιμολογίων, όμως θα σταματήσουν οι εικονικές δηλώσεις των ετήσιων εισοδημάτων ύψους 5.000 ευρώ, όταν τα πραγματικά έσοδα είναι πολλαπλάσια.
Το ελάχιστο πλαφόν θα προσθέσει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους σκοπούς για τη βελτίωση της Παιδείας και της Υγείας, ώστε να αυξηθεί η κοινωνική πίεση προς τους «πονηρούς» επαγγελματίες να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αυξηθούν τα κίνητρα για τη λήψη αποδείξεων, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, που οφείλει να εφαρμόσει πλήρως τη μεταρρύθμισή της, εμπεδώνοντας κλίμα δικαιοσύνης στην αγορά αλλά και στην κοινωνία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η λογική και οι παραλογισμοί
Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους αντιδρώντας στις αλλαγές που επέρχονται με την ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα επανεξετάσουν τη στάση τους, γιατί με βάση τα όσα παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης, δεν υπάρχει βάσιμος λόγος για κινητοποιήσεις.
Οι αλλαγές δεν θίγουν στο παραμικρό το ρόλο των συμβολαιογράφων, αντιθέτως, διασφαλίζεται το έργο τους από λάθη και κυρίως ολοκληρώνονται οι μεταβιβάσεις μέσα σε 24 ώρες χωρίς να χρειάζονται μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών. Από τον Ιανουάριο τα συμβόλαια θα πρέπει να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο που θα είναι αναγνώσιμο pdf, ενώ τα στοιχεία των συμβαλλομένων θα αντλούνται από το μητρώο πολιτών του gov.gr, ώστε να αποφεύγονται λάθη.
Δεν καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον συμβολαιογράφου για να διαπιστωθεί η πραγματική βούληση των δύο μερών, απλώς το κράτος, αντί να λαμβάνει συμβόλαια σε χαρτί, θα παίρνει τα ψηφιακά αντίγραφα. Απλά πράγματα, που δεν δικαιολογούν τόσο θόρυβο και κυρίως αποχή…