Με μία διαφορά. Οπως λένε οι ειδικοί, στη συμβατική τηλεόραση, είτε το πρόγραμμα παρακολουθεί ένας τηλεθεατής είτε ένα δισεκατομμύριο, η ποιότητα παραμένει ίδια. Στο streaming όσο περισσότεροι μπαίνουν τόσο περισσότερο πρέπει να είναι το σύστημα για να τους αντέξει. Ο Αντένα δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των συνδρομητών που έκαναν την εξάμηνη συνδρομή για να μπορέσουν να δουν το Μουντιάλ. Οσοι και αν ήταν, ήταν περισσότεροι από αυτούς που μπορούσε να αντέξει το σύστημα.
Το αποτέλεσμα ήταν, αντί για ματς, οι τηλεθεατές να βλέπουν κάρτες που έλεγαν ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που η ομάδα των τεχνικών του καναλιού προσπαθεί να αποκαταστήσει. Κάρτες που θύμιζαν την κρατική τηλεόραση του ‘70 που όταν έπεφτε το σήμα, εμφανιζόταν ένα κομμένο φιλμ και «Μας συγχωρείτε διακοπή».
Στη συνέχεια ο Αντένα, βλέποντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί με το streaming και ούτε μπορεί να παίξει τα ματς στο Μακεδονία που του ανήκει, αλλά έχει περιορισμούς στα θέματα που μπορεί να προβάλει, έπαιξε τα ματς στο κανάλι. Οσοι είχαν πληρώσει για τον ΑΝΤ1+ δεν πήραν τα λεφτά τους πίσω, αλλά μία τρίμηνη επέκταση της συνδρομής τους στην υπηρεσία.
Οι λεπτομέρειες του γιατί συνέβη, δηλαδή ο αριθμός των συνδρομητών και ο αριθμός των τηλεθεατών που άντεχε το σύστημα δεν έγινε γνωστά.
Τώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Κατάρ η υποκρισία πάει σύννεφο. Κάποιος μπορεί να πει «μπάλα παίζω και δεν με νοιάζει τι πολιτικό σύστημα έχει η χώρα που έχει τη διοργάνωση». Αυτό που είναι υποκρισία είναι να πας και πριν παίξεις να κλείνεις το στόμα σε διαμαρτυρία, όπως έκαναν οι παίκτες της Γερμανίας. Θέλεις να κάνεις ζημιά; Δεν παίζεις και η διοργάνωση στερείται μιας παραδοσιακής δύναμης. Δεν το αντέχεις; Δεν σε παίρνει; Μπαίνεις, παίζεις το ματσάκι σου και δεν ψάχνεις δικαιολογίες.
Ωφελημένοι και χαμένοι
ΤΕΛΙΚΑ, ΑΠΟ τους 38 παράνομους μετανάστες, τη μικρή Μαρία, το 5χρονο κοριτσάκι που είχε πεθάνει, επειδή το δάγκωσε σκορπιός, και την ελληνική νησίδα του Εβρου, από την οποία η ανάλγητη ελληνική κυβέρνηση αρνείτο να τους σώσει, έμειναν 38 ακόμα μετανάστες στην Ελλάδα.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΕΠΙΣΗΣ, ΜΙΑ ΜΚΟ, η Human Rights 360, που είχε καταγγείλει το γεγονός και σήμερα βλέπει το κράτος να ερευνά τις οικονομικές της διασυνδέσεις με άλλες ΜΚΟ.
ΤΟ ΟΡΓΙΛΟ ΑΡΘΡΟ του αρχισυντάκτη του Spiegel Αλεξάντερ Ποπ, που ζητούσε από την κυβέρνηση να κάνει αυτοκριτική επειδή αρνήθηκε να προσφέρει βοήθεια «για τον θάνατο μιας 5χρονης από τη Συρία σε νησί στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου». Το οποίο συνοδεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την απόσυρση άρθρων του περιοδικού για το θέμα επειδή «τώρα υπάρχουν αμφιβολίες για τις λεπτομέρειες του τι έχει συμβεί τον δεδομένο χρόνο».
TΗ ΣΙΩΠΗ όλων των ευαίσθητων ψυχών που τον περασμένο Αύγουστο εγκαλούσαν τον Μητσοτάκη ότι έκανε την Ελλάδα παγκοσμίως ρεζίλι. Kαι επιτίθεντο σε όποιον εξέφραζε αμφιβολίες για την ιστορία της μικρής Μαρίας με κατηγορίες για τον ανάλγητο χαρακτήρα του.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ο λογαριασμός, οι ωφελημένοι ήταν οι 38, η ΜΚΟ που ανέλαβε το θέμα τους φασόν, οι διακινητές και η Τουρκία που εκμεταλλεύτηκε το θέμα. Χαμένοι, η Ελλάδα και η αλήθεια.
Ψηφιακοί νομάδες
Ο ΟΡΟΣ «ψηφιακοί νομάδες» αφορά άτομα που από τη φύση της εργασίας τους, που βασίζεται στην ηλεκτρονική επικοινωνία, μπορούν να διαλέξουν χώρα παραμονής. Η αλλαγή νοοτροπίας φαίνεται από το ότι η Ελλάδα ασχολείται με την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων.
Τους διευκολύνει με τη χορήγηση βίζας «ψηφιακού νομάδα» έτσι αλλά και με τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής επιχείρησης ηλεκτρονικά. Υπεύθυνος εν πολλοίς για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων, ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμάει όσο τον Μητσοτάκη και για να σπιλωθεί χρησιμοποιήθηκε ακόμα και η περιπέτεια της οικογένειάς του στην καταστροφή στο Μάτι. Ο Πιερρακάκης είναι κόκκινο πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι απαραίτητα χώρα της κακομοιριάς.
ΟΣΟ ΓΙΑ την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών νομάδων, η πείρα μου λέει ότι εξαρτάται από τη δουλειά. Από το αν απαιτείται επικοινωνία με συναδέλφους. Θυμάμαι σε μια αθλητική εφημερίδα που διευθυντής είχε δώσει σε έναν αρθρογράφο άδεια. Του είχε πει να στέλνει κείμενα από το νησί. Την πρώτη ημέρα έστειλε ένα κείμενο για ποδόσφαιρο. Τη δεύτερη για ποδόσφαιρο αλλά και για ψάρεμα. Τις επόμενες 20 ημέρες οι αναγνώστες είχαν γίνει ειδικοί στο ψάρεμα του ροφού.