Με αφορμή την ψηφοφορία για το «πάγωμα» του 75% των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη Βουδαπέστη, ώσπου ο Ορμπαν να συμμορφωθεί νομοθετικά με τις επιταγές του Κράτους Δικαίου, οι συνέταιροι της Ρώμης χωρίστηκαν στα δύο. Ως πιο «πούροι εθνολαϊκιστές», οι ευρωβουλευτές των «Αδελφών της Ιταλίας» (το κόμμα της πρωθυπουργού Μελόνι) και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι καταψήφισαν την ευρωπαϊκή πρόταση. Ομως, η πιο «θεσμική» Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι την υπερψήφισε, στο πλαίσιο της γραμμής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μέλος του ΕΛΚ ήταν και το Fidesz του Ορμπαν, ώσπου να εκδιωχθεί κακήν κακώς για τις έμπρακτες θέσεις του περί «αντιφιλελεύθερης Δημοκρατίας», που ηχούν σαν ξένο σώμα στο ευρωπαϊκό σπίτι.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει «κορδελάκια», ανακοινώνοντας προχθές ότι η Βουλή της Βουδαπέστης θα κυρώσει του… χρόνου τον Φεβρουάριο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θέλοντας να εκβιάσει το… γαϊδούρι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Ορμπαν χτυπάει το… σαμάρι (Ατλαντική Συμμαχία), πονώντας όμως εξίσου το δυτικό στρατόπεδο.
Για την τρικομματική δεξιά κυβέρνηση της Ρώμης, ο διχασμός προς χάριν του Ούγγρου δεν ήταν και το τέλος του κόσμου. Εδωσε, όμως, λαβή για σχόλια στους αντιπάλους. «Η Μελόνι και ο Σαλβίνι έδειξαν ότι βρίσκονται εκτός του άξονα των ευρωπαϊστών», τόνισε η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πίνα Πιτσέρνο, μέλος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.
Ενδορρήξεις σημειώθηκαν όμως και στα κόμματα της πλειοψηφίας, καθώς ο ευρωβουλευτής του Μπερλουσκόνι, Μασιμιλιάνο Σαλίνι, συντάχθηκε με τη φιλο-ορμπανική πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου. Τελικά, το ψήφισμα κατά της Ουγγαρίας πέρασε με 416 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 33 αποχές.