Η ιστορία Κασσελάκη – Μπέου – Μουτζούρη, είναι άλλη ιστορία, αν την αρχίσεις από το ομοφοβικό ξέσπασμα του δημάρχου του Βόλου και γίνεται ακόμα χειρότερη, αν προσθέσεις μετά την εξίσου ομοφοβική και ανόητη πατάτα του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου. Αλλά γίνεται άλλη ιστορία αν την ξεκινήσει κανείς, όπως αντικειμενικά ξεκίνησε, με τις «μάγκικες» δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη.
Ο πρώτος που άνοιξε την «πολιτισμένη συζήτηση» -αντικειμενικά- ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να τσαμπουκαλευτεί με έναν θαμώνα μιας καφετέριας στον Βόλο, ο οποίος του είπε, «εγώ είμαι με τον Μπέο, ε; Πρόσεχε πώς μιλάς». Ο Στ. Κασσελάκης προτίμησε, αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης ή και μη απάντησης, να πει «χ@στηκα»-«τον έχω τελείως χ@σμ@νο» τον Μπέο. Ξέροντας μάλιστα, ότι οι κάμερες ήταν ανοικτές και τα κινητά έγραφαν. Αρα ήξερε πως τα νέα θα μαθευτούν γρήγορα. Οπως και έγινε. Αυτό, δεν αφαιρεί τίποτα από την απαξία των όσων άθλιων είπαν μετά οι Αχ. Μπέος και Κ. Μουτζούρης.
Το κωμικοτραγικό της ιστορίας είναι ότι και οι τρεις είναι δημόσια πρόσωπα, οι δύο μάλιστα αιρετοί από το λαό. Ο Στ. Κασσελάκης επί του παρόντος είναι αιρετός μόνο από το «λαό του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημόσιο και θεσμικό πρόσωπο. Αυτά τα τρία δημόσια πρόσωπα «συζήτησαν» στο άθλιο επίπεδο που συζήτησαν. Στο «επίπεδο Μπέου», αλλά με πρωτοβουλία Κασσελάκη. Ο Αχ. Μπέος είναι γνωστό ότι δεν ντρέπεται -αν δεν το επιδιώκει κιόλας- μιλώντας, να πέφτει στο επίπεδο των κατώτατων ενστίκτων. Ισως έτσι νιώθει πιο «λαϊκός», «τσαμπουκάς» και «αυθεντικός». Δικό του θέμα. Αλλωστε ο ίδιος είναι, ο οποίος σχεδόν την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ό,τι έλεγε στον Βόλο, χαρακτήριζε «μαϊμού» ένα έγχρωμο παίκτη της Κηφισιάς στη γήπεδο της Καισαριανής, όπου έπαιζε η ομάδα του.
Οπως θέμα του Στ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ που κουβαλάει πίσω του, είναι το «τον έχω χ@σμ@νο», που δεν είναι δα και ανωτέρου επιπέδου. Εχοντας μάλιστα την πρωτοβουλία της έναρξης αυτού του ευτελούς διαλόγου. Η ωμή πραγματικότητα είναι πως αν ο Στ. Κασσελάκης δεν είχε μιμηθεί τον Μπέο στον Βόλο, ούτε ο Μπέος ούτε ο Μουτζούρης θα ξέρναγαν ομοφοβία και ρατσισμό. Τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή που έγινε το θέμα.
Δεδομένου ότι ο Μπέος είναι «καταταγμένος», εγείρεται όμως κι ένα άλλο θέμα: Αυτή είναι η γλώσσα της Αριστεράς; Αυτή είναι γλώσσα ενός αρχηγού, που έχει έρθει για να εκπολιτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον στρέψει στο πολιτισμένο Κέντρο; Αυτό είναι το «νέο» που κομίζει ο Στ. Κασσελάκης στο δημόσιο βίο; Αυτό για την Ελλάδα είναι παλιό, παμπάλαιο. Ακμασε σε κακόφημες γειτονιές και ακμάζει στην εγωπάθεια της καθημερινότητας, αλλά και στον κόσμο της νύχτας. Ο Στ. Κασσελάκης υποτίθεται δεν είναι ούτε Μπέος ούτε Π. Πολάκης. Αλλά κατά ένα περίεργο (;) τρόπο, όταν εκφράζεται ελεύθερα δείχνει -όπως θα έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις- να έχει εξοικειωθεί με τη μορφή του τέρατος και να αρχίζει να του μοιάζει.
Κάποιο τραγικό λάθος έχει κάνει ο Στ. Κασσελάκης, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία» με τους πολίτες. Η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία είναι μέσον, δεν είναι σκοπός. Και ως μέσον δεν αποκόπτεται από το περιεχόμενο. Γιατί αν αποκοπεί, όπως έγινε π.χ. με το ατύχημα του Βόλου, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο ή σε ωμή τροφή για πεινασμένα «πρωινάδικα».
ΑΙΧΜΗ
ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΗΜΑ
Η τελική απάντηση των αγροτών θα ληφθεί πρώτα στο σπίτι του καθενός κατά μόνας και μετά στα μπλόκα και στις τοπικές συνελεύσεις τους. Κανένας δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά, αν θα συνεχιστούν ή και θα κλιμακωθούν -με αποκλεισμούς δρόμων- οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Ή εάν τα πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυσή τους που έλαβαν χθες στο Μ. Μαξίμου, σε συνδυασμό με την απόφαση της Ε.Ε. για μερική εξαίρεση από τον κανόνα της αγρανάπαυσης, θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και σταδιακή ακύρωσή τους.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Δύο στοιχεία όμως είναι αξιοσημείωτα από τη μέχρι στιγμής εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση αναγνώρισε το δίκιο των αγροτών και ανταποκρίθηκε, ικανοποιώντας σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους, χωρίς να θέσει σε δοκιμασία τη δημοσιονομική ισορροπία της οικονομίας. Ενδεχόμενος δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για όλη την κοινωνία και ήταν καταφανής μεροληψία υπέρ των αγροτών και σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Οι αγρότες, από την πλευρά τους, δεν κατέφυγαν εξ αρχής σε κάθετη σύγκρουση και σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Δεν κινήθηκαν με τη λογική «όλα τα κιλά όλα τα λεφτά». Αντιθέτως, μαζί με την αγωνιστικότητά τους έδειξαν και σύνεση και σοβαρότητα. Η δήλωση που έγινε έξω από το Μ. Μαξίμου «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας», είναι ακριβής, αλλά δεν «ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου». Αλλωστε, έχουν να συζητήσουν με τη μεγάλη μάζα των αγροτών, την οποία απλώς εκπροσώπησαν σε αυτές τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό.
Ο διάλογος έγινε σε πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και υπευθυνότητας. Κι αυτό είναι μια πρώτη κατάκτηση για τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας. Ες αύριον τα σπουδαία…
Μετωπική Ράμα για τον Μπελέρη
Εντονη αντίδραση προκάλεσε στην κυβέρνηση η χθεσινή πρόταση της Εισαγγελίας για ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον Φρ. Μπελέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών μελετούν με προσοχή, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τις επόμενες κινήσεις. Η χθεσινή πρόταση της Εισαγγελίας εξυπηρετεί ευθέως τη μεθόδευση του Ε. Ράμα, ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο του δήμου της Χειμάρρας και να φυλακίσει τον εκλεγμένο δήμαρχο. Η επόμενη δίκη θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου, στην οποία η υπεράσπιση θα αντικρούσει την εισαγγελική πρόταση. Εν συνεχεία θα οριστεί η ημερομηνία της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου. Η περιπέτεια του Φρ. Μπελέρη οδεύει προς τραγικό επίλογο. Κι αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για έντονη ελληνική αντίδραση.
Η Eurostat διαψεύδει το ψήφισμα
Κόλαφο για το πρόσφατο υποκινούμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat -χθες ήταν η παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου- για την ελευθερία του Τύπου στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα είναι τρίτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών. Δηλαδή μια «ανελεύθερη» χώρα με «φιμωμένο Τύπο», έχει περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία! Η πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους Ρ/Σ είναι η εξής: Ισπανία (714 Ρ/Σ), Ιταλία (679), Ελλάδα (599), Γαλλία (343) και Πορτογαλία (299). Μια εικόνα δηλαδή που είναι πολύ μακριά από το διαγωνισμό για τις… 4 τηλεοπτικές άδειες, με τα βοσκοτόπια και το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας…
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Ερχεται δηλαδή το τέλος της θείας δίκης για το Μάτι; Καταπέλτης ο εισαγγελέας…
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Σε αναστολή καθηκόντων ο διοικητικός υπάλληλος του ΕΚΠΑ που έριξε το σέρβερ του πανεπιστημίου, σαμποτάροντας τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. Τελειώνει εκεί το θέμα;
ΑΠΟΡΙΕΣ- 3
Ο Στ. Κασσελάκης πήγε στην «εκδήλωση των τριών» και με θέμα «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;», για να θυμίσει την ύπαρξή του ή για να δώσει μήνυμα εν όψει του Συνεδρίου;