Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πανηγύριζε για το πλεόνασμα 3,9% ή 4,1% με όρους Μνημονίου που πέτυχε ο Τσακαλώτος το 2016 με μία άκρως αποτελεσματική συνταγή: Το Δημόσιο σταμάτησε να πληρώνει ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση επέβαλε φόρους ύψους 6 δισ. προκειμένου να υπερκαλύψει το δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα μόλις 0,5%.
OΜΩΣ ΔΕΝ πανηγύρισαν μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς. Σαμπάνιες άνοιξε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στο πρόσωπο της κυβέρνησης της Αριστεράς έχει βρει τον καλύτερο πελάτη. «Οταν με μηδενική ανάπτυξη πετύχατε πλεόνασμα 4%, το 2019 που θα τρέχετε με ανάπτυξη 2,5% θα έχετε περίσσευμα 5%, οπότε δεν χρειάζεται να μιλάμε για κουρέματα στο χρέος» θα μπορούσε να πει στον Ευκλείδη κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, χτυπώντας του την πλάτη για την εθνική μας επιτυχία.
ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ πλεόνασμα δεν στράγγιξε μόνο την οικονομία στερώντας από την αγορά εισοδήματα και θέσεις εργασίας, αλλά οπλίζει τον Σόιμπλε έναντι του ΔΝΤ για την υπόθεση του χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο αξιόπιστες σε σχέση με εκείνες του ΔΝΤ.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ανοίξουν το πουγκί τους για την ελάφρυνση του χρέους και έχουν κάθε λόγο να «φουσκώνουν» το πλεόνασμα που ακυρώνει τα επιχειρήματα της Ουάσιγκτον για την ανάγκη κουρέματος.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ το λόγο και η Eurostat θα επικυρώσει εν χορδαίς και οργάνω το αυξημένο πλεόνασμα, πετώντας για μετά το 2018 το τενεκεδάκι του χρέους. Αυτά που μένουν όμως είναι επώδυνα για τους πολίτες. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε επιστολή του εν όψει της προσεχούς Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί η περικοπή των συντάξεων από το 2019 ενώ η σχεδιαζόμενη για το 2020 μείωση του αφορολόγητου ορίου μπορεί να εφαρμοσθεί ένα χρόνο νωρίτερα εάν διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος (3,5%).
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τσίπρα έχει πέσει και σε μία άλλη παγίδα. Σύμφωνα με τη συμφωνία με τους δανειστές, το υπερβάλλον πλεόνασμα θα διατεθεί κατά 30% για τη μείωση του χρέους, κατά 30% για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ το υπόλοιπο 40% μπορεί να δοθεί για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη μείωση της φορολογίας. Ο κ. Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο έσπευσε να διαθέσει μονομερώς 500 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα ο κ. Τσακαλώτος, με επιστολή του, να διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε άλλη μονομερή ενέργεια. Τώρα το υπερβάλλον πλεόνασμα που μπορεί να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, όμως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών για το πότε και πού θα διατεθούν. Εάν δεν βιαζόταν ο πρωθυπουργός, οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν τώρα να πάρουν τουλάχιστον διπλάσια ενίσχυση, αλλά τον Δεκέμβριο ο πανικός των δημοσκοπήσεων είχε οδηγήσει το Μαξίμου σε βεβιασμένες κινήσεις.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, όσο η οικονομία στραγγίζεται από τη φορολογία χωρίς να δημιουργεί νέα εισοδήματα, τα πλεονάσματα εξυπηρετούν τα σχέδια του Σόιμπλε και όχι της ελληνικής πλευράς.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου