Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Λες και έχει εξαφανιστεί η χώρα από τον πολιτικό χάρτη, σε αντίθεση με τη Λατινική Αμερική για την οποία εξακολουθεί η Κουμουνδούρου να θρέφει μεγάλες ελπίδες. Για αυτό και μάχεται τις «δυνάμεις του νεοφιλελεύθερου κατεστημένου και της ακροδεξιάς που επιχειρούν να αποδομήσουν τις κοινωνικές και εθνικές κατακτήσεις των λαών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής» (από την προ ημερών ανακοίνωση με τα συχαρίκια για τη νίκη του συντρόφου Λένιν Μορένο στο Εκουαδόρ). Για τη Βενεζουέλα πάντως σιωπή.
Ισως βέβαια να έχει πέσει μεγάλος φόρτος εργασίας στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος και να μην προλαβαίνουν. Για παράδειγμα, χθες συναντήθηκε αντιπροσωπεία του με το Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Φιλιππίνων για να συζητήσουν την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ντουέρτε υπέρ των λίγων και ισχυρών και για να καταδικάσουν τις κρατικές και παρακρατικές «ομάδες θανάτου». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν επίσης με τη Νοτιοανατολική Ασία και ιδιαιτέρως με την κορεάτικη χερσόνησο για την οποία ζήτησαν να φύγουν οι βάσεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η ίδια αλαλία χτύπησε και τα κατά τα άλλα λαλίστατα κυβερνητικά στελέχη που κάποτε εκθείαζαν τον Μαδούρο και τη χώρα-πρότυπο Βενεζουέλα. Κανείς δεν καταδικάζει την πραξικοπηματική κυβέρνηση που ακυρώνει κάθε εξουσία της Εθνοσυνέλευσης, καμία κουβέντα δεν βρήκαν να πουν για τις δολοφονίες των φοιτητών, για τα παιδιά που πεθαίνουν στα νοσοκομεία, για τους πολιτικούς κρατούμενους, για τις ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων, για την εγκληματικότητα, για τον υψηλό πληθωρισμό, για την ενεργειακή κατάρρευση. Εξαιρούμε κάποια φιλοκυβερνητικά μέσα που ρίχνουν το χάος στους… πραξικοπηματίες της δεξιάς αντιπολίτευσης και βλέπουν χιλιάδες τσαβίστες να διαδηλώνουν υπέρ (!) του Μαδούρο. Εξαιρούμε και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ψάχνοντας τα αρχεία του ανακάλυψε πως η ακραία φτώχεια πριν την επανάσταση ήταν 30% και τώρα είναι στο 5% του πληθυσμού.
Ομως μάλλον η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα οφείλεται σε μια επιφανειακή πολιτική αμηχανία, αφού σε δεύτερο επίπεδο οι δεσμοί με το καθεστώς παραμένουν. Πριν ένα μήνα μάλιστα ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος, βρέθηκε στην έκθεση «Ο Τσάβες συνεχίζει να εμπνέει» που διοργάνωσε η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του αιώνιου κομαντάντε, ενώ δύο μήνες νωρίτερα είχε και συνάντηση με τον πρέσβη με θέμα τις «επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση ο Μαδούρο». Κατά τα άλλα, έξω οι βάσεις.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου