Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Οταν χθες ο επικεφαλής του ESM, Κ. Ρέγκλινγκ, απαντώντας στους δημοσιογράφους πότε μπορεί η Ελλάδα να γίνει success story είπε ότι θα ήταν ήδη success story αν είχαν συνεχιστεί οι μεταρρυθμίσεις του 2014, οι Τσίπρας και Καμμένος αν είχαν φιλότιμο θα είχαν ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους πολίτες αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά. Να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες γιατί από τον Γενάρη 2015 ως και τον Ιούλιο 2015 τους χρέωσαν με περισσότερα από 86 δισεκατομμύρια ευρώ, προσπαθώντας να κάνουν «κάτι άλλο από εκείνο που έκανε ο Σαμαράς». Και να ζητήσουν συγγνώμη από τον Σαμαρά, τον οποίο ο Τσίπρας ως αξιωματική αντιπολίτευση διέσυρε επειδή κατάφερε κι έβγαζε την Ελλάδα από το τούνελ των Μνημονίων και της ύφεσης.
Ομως ο επικεφαλής του ESM επεφύλαξε τη βαρύτερη κριτική του για τους Ελληνες πολίτες. Ενώ, είπε, το 2014 είχε επιτευχθεί, λόγω των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σαμαρά, η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είχε γίνει επιτυχής έκδοση ομολόγων, είχαν ενισχυθεί οι εξαγωγές και η ανεργία παρουσίασε πτωτικές τάσεις, «οι Ελληνες ψηφοφόροι το είδαν διαφορετικά». Ετσι, κατεδαφίστηκε με τη δική τους συγκατάθεση από τους Τσίπρα-Βαρουφάκη το ΑΕΠ που «κατέληξε, τελικά, αρνητικό, ενώ για 6 μήνες πήγαιναν σε λάθος κατεύθυνση», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας τις δραματικές διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015. Τότε που η Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν έξω από την ευρωζώνη, ενώ ο Βαρουφάκης κατέγραφε, ως πράκτωρ ΘΒ, τους διαλόγους των υπουργών στο Eurogroup.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
O K. Ρέγκλινγκ δεν άφησε και πολλές ελπίδες ότι η αξιολόγηση -που είναι κλεισμένη από πέρυσι τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Τσίπρα, αλλά εξακολουθεί να είναι ορθάνοιχτη- θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες για να περάσει από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Και ποια είναι η εκτίμηση Ρέγκλινγκ μη και κατορθώσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές; Το 2018 και βλέπουμε. Δεν μας άρεσε ο Σαμαράς που είχε βγάλει την Ελλάδα στις αγορές το 2014! Οχι! Θέλαμε Τσίπρα για να πληρώνουμε από τις υψηλότερες φορολογίες της Ε.Ε., από τα υψηλότερα ασφάλιστρα της Ε.Ε., να έχουμε το χειρότερο επενδυτικό κλίμα στην Ε.Ε., να έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε.
Ναι… αλλά κατήργησε το… Μνημόνιο και δεν… πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ! Οχι. Πώς όχι; Και αριστερή πρώτη και δεύτερη φορά και δημοψήφισμα και ΟΛΑ δικά μας δεν γίνεται. Γίνεται;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου