Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ετσι, σε περίπτωση τυφλού, μαζικού χτυπήματος θα υπάρχει ο «επιζών πρόεδρος», που θα αναλάβει αμέσως καθήκοντα. Για το 2022 έχει επιλεγεί η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο. Δεν είναι ακριβώς η έννοια του «πρόεδρος κατά λάθος», αλλά πλησιάζει αρκετά. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένας άλλος πρόεδρος, για τον οποίο έλεγαν το ίδιο, αποδεικνύεται εκτός από επιζών και το καλύτερο «λάθος» στην Ιστορία της σύγχρονης Ουκρανίας.
ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ τρία χρόνια ο Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι ήταν ένας διάσημος κωμικός ηθοποιός. Οταν κέρδισε τις εκλογές του 2019, κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Αλλωστε, σε εποχές ειρήνης -έστω και εύθραυστης- οι άνθρωποι έχουν την πολυτέλεια να αστειεύονται, να υπερβάλλουν, να υποτιμούν. Οπως έκαναν και με τον 44χρονο Ζελένσκι, η φιγούρα του οποίου δεν θύμιζε σε τίποτα το μάτσο προφίλ ενός ηγέτη πρώην ανατολικής χώρας. Αδύνατος, μέτριου αναστήματος, με αντιδράσεις κανονικού ανθρώπου, χαμογελαστός. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έκαναν λόγο για καρικατούρα, ο υπόλοιπος πλανήτης αναρωτιόταν γιατί οι Ουκρανοί επέλεξαν έναν άκαπνο πολιτικό να σταθεί απέναντι στις ορέξεις της «ρωσικής αρκούδας». Μέχρι που ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν αποφάσισε πως θέλει να φάει για αρχή το Ντονμπάς και όλες τις ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες και θα κρατούσε για κύριο γεύμα το Κίεβο. Τον Ζελένσκι τον είχε για πρωινό, αλλά μεσημέριασε και ακόμα δεν τα έχει καταφέρει.
ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ ακόμα νωρίς. Είμαστε στην αρχή ενός σκληρού πολέμου, που όλοι λένε πως θα έχει διάρκεια και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξή του. Ομως, μέχρι στιγμής ο Ουκρανός πρόεδρος διέψευσε με σχεδόν ηρωικό τρόπο όλες τις περί αντιθέτου προβλέψεις. Δεν εγκατέλειψε τη χώρα, ενώ μπορούσε να το κάνει. «Δεν θέλω βόλτα. Θέλω πυρομαχικά», είπε στους Αμερικανούς όταν του πρόσφεραν ασφαλές καταφύγιο εκτός Ουκρανίας. «Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε», είπε στους Βρετανούς παραφράζοντας ελαφρώς τα λόγια του Τσόρτσιλ, ενώ στο θεατρικό ερώτημα του Σαίξπηρ «To be or not to be» απάντησε επιστρατεύοντας όλο το ταλέντο που διαθέτει: «We will be».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΛΕΝΕ ΠΩΣ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ σκηνοθετεί την παρουσία του, αξιοποιώντας όλες τις υποκριτικές τεχνικές που ξέρει και την τεχνολογία της εποχής που ζει. Αντί για κοστούμι-γραβάτα, φορά χακί κοντομάνικο μπλουζάκι και στις τελευταίες εμφανίσεις του έχει γένια τριών ημερών. Δεν φωτογραφίζεται με πούρο όπως ο Τσόρτσιλ, προτιμά όμως τα selfie βίντεο με τα οποία αποδεικνύει πως παραμένει στο Κίεβο την ώρα που τα τρολ γράφουν πως βρίσκεται στη Χαβάη. Ο Ζελένσκι χρησιμοποιεί τα social media και την προσωπική του αμεσότητα για να επικοινωνεί με τους Ουκρανούς και τους πολίτες του κόσμου με έναν τόσο δυνατό τρόπο που τινάζει στον αέρα και τον πιο δυνατό προπαγανδιστικό αλγόριθμο.
«ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στον Βάτσλαβ Χάβελ, παρά στον Τσόρτσιλ», λέει ο Αμερικανός ιστορικός Douglas Brinkley, υπενθυμίζοντας ότι ο Χάβελ ήταν ένας θεατρικός συγγραφέας που οδήγησε έναν λαό στη «Βελούδινη Επανάσταση». «Κανείς δεν πίστευε ότι ο Χάβελ θα μπορούσε να γίνει ένας παγκόσμιος ηγέτης. Και έγινε».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr