Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η Ελενα Τσαουσέσκου, σιδηρά κυρία της Ρουμανίας, διδάκτωρ χημικός μηχανολόγος -την είχε αναγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας-ακαδημαϊκός, αναπληρώτρια πρωθυπουργός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, και παραλείπω καμιά δεκαριά τίτλους ακόμη. Το πιο σύντομο και επικίνδυνο ανέκδοτο εκείνης της εποχής, στο Βουκουρέστι, μεταξύ των Ελλήνων κομμουνιστών που βρίσκονταν εκεί από το 1950, ήταν: «Γιατί γίνεται ανασκαφή γύρω από την Ακαδημία; Γιατί ψάχνουν τους τίτλους σπουδών της δικτατορέσσας;». Oχι, διδακτορέσσας… Εκείνο το «ΚΤ» έκανε τη μεγάλη διαφορά.
Η απονομή του τίτλου αντεπιστέλλοντος μέλους που απονεμήθηκε στην Τσαουσέσκου από την Ακαδημία Αθηνών ήταν απαίτηση του Τσαουσέσκου για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του Κων. Καραμανλή, που έδινε αγώνα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δορυφόρους της Σοβιετικής Ενωσης, με το βλέμμα στραμμένο προς τη Βουλγαρία πάντα. Το ζεύγος Τσαουσέσκου μετά του υιού του είχε απαιτήσει να μείνει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπερ και εγένετο. Εκπληκτοι οι υπάλληλοι στο Μέγαρο είδαν πριν από την άφιξη του «προεδρικού ζεύγους» να φτάνουν ψυγεία με τη διατροφή τους και φιάλες οίνων, επειδή φοβούνταν ότι κάποιος θα μπορούσε να τους δηλητηριάσει. Στα επίσημα γεύματα υπήρχε ο δοκιμαστής της εμπιστοσύνης του Τσαουσέσκου. Η κατάσταση είχε εξοργίσει τον πρωθυπουργό, Κων. Καραμανλή, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Τσάτσο, αλλά εποίησαν την ανάγκην φιλοτιμίαν για το συμφέρον της χώρας.
Ο Τσαουσέσκου, επειδή έπασχε από μικροφοβία -είχε εμμονή με τα μικρόβια, με τους ιούς, τις ασθένειες- όπου πήγαινε έφερνε και δικό του καπάκι τουαλέτας! Εννοείται ότι τότε για το καλό της χώρας τα ρεπορτάζ ήταν ευπρεπή και συγκρατημένα, αλλά η κατάσταση είχε ξεφύγει και με τον υιό Τσαουσέσκου, που είχε γυρίσει στο Προεδρικό Μέγαρο μεσάνυχτα, πιωμένος και ωρυόμενος. Ηταν αυτός που αργότερα καταγγέλθηκε από την τρομερή Κομανέτσι για βιασμό.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Για να συντομεύω, όλοι γνωρίζουμε το τέλος του ζεύγους Τσαουσέσκου. Το απόγευμα της 25ης Δεκεμβρίου 1989 -Ημέρα Χριστουγέννων- εκτελέστηκε, με τα χέρια δεμένα πίσω, στο Τιργκόβιστε, όπου και ο πύργος του Δράκουλα… Σιωπηλά και με συνοπτικές διαδικασίες, το όνομα της Τσαουσέσκου ως αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών απαλείφθηκε από τις δέλτους της.
Αύριο θα αναφερθώ στις δύο αναγορεύσεις ως επίτιμου διδάκτορα του Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2001, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το 2018, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναμένοντας την απάλειψη του ονόματός του από τους επιτίμους. Πολλώ δε μάλλον όταν λόγος της διπλής αναγόρευσής του είναι «η προσφορά του στη Δημοκρατία»!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr