Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΧΙ μόνο η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκαν ξαφνικά σε αχαρτογράφητα νερά. Οταν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων και τις ισορροπίες του ψυχρού πολέμου της επόμενης ημέρας, τότε είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση για τη ζημιά που θα προκληθεί στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.
ΤΟ μόνο βέβαιο είναι πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή μεγάλης αβεβαιότητας. Το πετρέλαιο αγγίζει τα 120 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί. Την ίδια ώρα έχουν εκτιναχθεί οι αξίες των σιδηρομεταλλευμάτων με το αλουμίνιο να οδηγεί την κούρσα. Το σιτάρι, το κριθάρι και άλλα αγροτικά προϊόντα έχουν ανέβει έως και πέντε φορές πάνω σε σχέση με πέρσι.
ΤΙ σημαίνουν όλα αυτά για τις τσέπες μας; Το βλέπουμε ήδη γύρω μας. Η βενζίνη κυμαίνεται γύρω στα δύο ευρώ, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλούν… ηλεκτροσόκ. Το ψωμί και τα αγαθά πρώτης ανάγκης αυξάνονται διαρκώς. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 7% και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ανατιμήσεων.
ΥΣΤΕΡΑ από δέκα χρόνια Μνημονίων και τη διετία της πανδημίας, τα κουτσουρεμένα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν επαρκούν να καλύψουν το πληθωριστικό τσουνάμι. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οσα μέτρα κι αν λάβει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν οι συνέπειες του ουκρανικού πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, στοχευμένα επιδόματα, η επερχόμενη αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι θετικά μέτρα. Χρειάζονται, όμως, πολλά περισσότερα. Το «κλειδί» για μια ακόμη φορά βρίσκεται στην Ευρώπη. Οπως έγινε και στην περίοδο της πανδημίας, όταν και η κυβέρνηση μπόρεσε να δώσει 43 δισεκατομμύρια για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΜΠΟΡΟΥΝ, όμως, να θεσμοθετηθούν κάποια έκτακτα μέτρα, όπως η επιβολή πλαφόν σε βενζίνη, πετρέλαιο, ψωμί και κάποια ακόμα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ισως χρειαστούν και πολλά περισσότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο,ΤΙ κι αν συμβεί, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει έκτακτα μέτρα και να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr