Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Δύο χρόνια αναγκαστικής και γενικευμένης τηλεργασίας στη Γερμανία στάθηκαν αφορμή για τον πρώτο απολογισμό σε πολλαπλά επίπεδα, με επίκεντρο τον μεγάλο πρωταγωνιστή: τον εργαζόμενο. (Το κεφάλαιο τα πήγε μια χαρά, δεδομένου ότι οι κροίσοι του πλανήτη διπλασίασαν τις περιουσίες τους και οι μεγάλες εταιρίες σημείωσαν εντυπωσιακή κερδοφορία).
Σε έρευνα, λοιπόν, του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας ΚΚΗ, το 61% των εργαζομένων απάντησε ότι βίωσε σε γενικές γραμμές θετικά την εμπειρία της εργασίας μακριά από το γραφείο. Μόνο ένα 20% των ερωτηθέντων σχολίασε αρνητικά τη μακρά περίοδο τηλεργασίας, κάτι που οι εργοδότες οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι μαύρο-άσπρο. Ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα της τηλεργασίας είναι ότι οι φορείς της μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους και να αποφεύγουν χρονοβόρες μετακινήσεις, όπως απάντησε το 70% του δείγματος, από την άλλη πλευρά μόνο ένα 20% τόνισε ότι η κατάσταση δεν επηρέασε τη σωματική και ψυχική του υγεία.
Ενα άλλο 20% παραπονέθηκε ότι η πολύωρη παραμονή μπροστά σε έναν υπολογιστή προκάλεσε πόνους στην πλάτη και στο μυοσκελετικό σύστημα (σ.σ.: αυτό βέβαια μπορεί να το πάθει κανείς και στο γραφείο). Ελαφρά άνοδο στις αναρρωτικές άδειες λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων κατέγραψε και η ΚΚΗ στο διάστημα της πανδημίας.
Εντέλει, η έρευνα έδειξε ότι το ψυχολογικό στρες του εργασιακού εγκλεισμού επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και ότι οι μοναχικοί υπέφεραν περισσότερο σε σχέση με τους παντρεμένους/ζευγαρωμένους, επειδή δεν είχα έναν άνθρωπο να πουν μια κουβέντα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr