Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ωστόσο, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτευόταν στην Πορτογαλία, δεν θα ήταν με την πλευρά του Σοσιαλιστή νικητή, αλλά με τα αδελφά κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που προκάλεσαν τις πρόωρες εκλογές και τελικά τις έχασαν πανηγυρικά.
Ας εξηγήσουμε λοιπόν τι συνέβη στη χώρα της Ιβηρικής. Ο Αντόνιο Κόστα ήταν από το 2015 πρωθυπουργός κυβερνήσεων μειοψηφίας με τη συμμετοχή των δύο κομματικών σχηματισμών της Αριστεράς, του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ριζοσπαστικού «Μπλόκο», καθώς ισχύει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνησή του παρουσίασε τον Προϋπολογισμό του 2022, που προέβλεπε μείωση του δημοσίου ελλείμματος, συγκρατημένη αύξηση 40 ευρώ στον κατώτατο μισθό και πρόσθετα κονδύλια 700 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας.
Τα κόμματα της Αριστεράς επαναστάτησαν κατά των προτάσεων του Προϋπολογισμού, θεώρησαν «ψίχουλα» την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θεώρησαν «κόκκινο πανί» την πρόβλεψη για περικοπές στο φόρο εισοδήματος, γιατί ευνοεί τα «κέρδη των καπιταλιστών».
Παρένθεση, τα ίδια λέει εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κίνδυνο να χαρακτηρισθεί «σοσιαλιστική», η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ (κοντά στα 700 ευρώ) τον προσεχή Μάιο, ενώ ο Προϋπολογισμός που εφαρμόζεται για φέτος ενσωματώνει σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Προφανώς ο Μητσοτάκης δεν είναι σοσιαλιστής, απλώς εφαρμόζει πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, που βασίζεται στο θεμέλιο του φιλελευθερισμού. Μικρότερα φορολογικά βάρη δημιουργούν εισοδήματα και απελευθερώνουν κεφάλαια για επέκταση δραστηριοτήτων. Στην πράξη ο Κόστα ακολουθεί πολιτική «αγοράς» και για αυτό προκάλεσε και την οργή της Αριστεράς, που καταψήφισε τον Προϋπολογισμό με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες, εν μέσω πανδημίας. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο Κόστα επανεξελέγη πανηγυρικά, πετυχαίνοντας μάλιστα αυτοδυναμία, ενώ η δύναμη των κομμάτων της Αριστεράς συρρικνώθηκε.
Δεύτερη παρένθεση. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ κάλπαζε η μετάλλαξη «Ομικρον» θα ήταν ανέφελη, θα στοιχίσει ζωές στην Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Πορτογαλία, που μετά το περυσινό σοκ είχε πετύχει να θέσει υπό έλεγχο τη νόσο, κατέγραψε τις τελευταίες 7 ημέρες το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ χθες κατέληξαν 68 άνθρωποι. Η κινητικότητα στις κάλπες -ακόμη και όσοι νοσούσαν πήγαιναν στο παραβάν- προκάλεσε έκρηξη των κρουσμάτων, μέχρι και ο πρωθυπουργός είναι αυτές τις ημέρες θετικός. Για αυτό όσοι ζητούν τώρα εκλογές, ενώ η κυβέρνηση διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι.
Τα συμπεράσματα της Πορτογαλίας είναι χρήσιμα και για την Ελλάδα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Πρώτον, οι Πορτογάλοι επέλεξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση εγκαταλείποντας τα πειράματα των σχημάτων μειοψηφίας και τιμωρώντας τα κόμματα της Αριστεράς. Στη χώρα μας αυτοδυναμία διεκδικεί μόνο η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται και θα πολεμήσει με το Κίνημα Αλλαγής για τη δεύτερη θέση.
Δεύτερον, το σύστημα της απλής αναλογικής οδηγεί σε σχήματα που αργά ή γρήγορα διαλύονται. Το «Μπλόκο» της Αριστεράς έριξε την κυβέρνηση Κόστα και τελικά το πλήρωσε.
Τρίτον, οι κάλπες κρίνονται στην οικονομία. Ο Κόστα κέρδισε γιατί συμμάζεψε τα δημόσια οικονομικά, ενώ αντιστάθηκε στην πλαστή παροχολογία των κομμάτων της Αριστεράς. Ο Μητσοτάκης ποντάρει στην οικονομία, όσο βλέπει την ανεργία να μειώνεται, τον Δεκέμβριο κατέγραψε νέο χαμηλό 12ετίας στο 12,7%, και τους επενδυτές να δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζει τις βάσεις για τη νέα τετραετία.
Οσο για τον Τσίπρα, η επιλογή του να επιστρέψει στη γραμμή της ριζοσπαστικής Αριστεράς προδιαγράφει και το πολιτικό του μέλλον. Αφού δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ το 2015, καταγγέλλει τον Μητσοτάκη γιατί μείωσε το φόρο κατά 34%.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr