Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων, αλλά το αποτέλεσμα το είδαμε στην πράξη. Κατώτερο των περιστάσεων και όπως σωστά επεσήμανε ο πρωθυπουργός, το μέτρο σύγκρισης δεν είναι οι αρνητικές επιδόσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι απαιτήσεις των πολιτών.
Η Αττική Οδός λειτούργησε ως παγίδα για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών, κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας έκλεισαν από το μεσημέρι της Δευτέρας, τα εκχιονιστικά της περιφέρειας και των δήμων αγνοούνταν επί 24ωρα, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν τέσσερις μέρες χωρίς ρεύμα, δήμαρχοι δεν έκαναν τη δουλειά τους, το κράτος συνολικά έδειξε ότι δεν λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτων συνθηκών. Φανταστείτε να μην είχε γίνει και η σύσκεψη της Κυριακής τι άλλο θα ζούσαμε.
Το πρόβλημα ξεκινά από το πλήθος των συναρμοδίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα. Οι συναρμοδιότητες συνήθως καταλήγουν σε αναρμοδιότητες, οι υπεύθυνοι στις κρίσιμες στιγμές έχουν ως κύριο μέλημα το πώς θα μεταθέσουν ευθύνες και όχι το πώς θα βρουν λύσεις.
Ποιος από τους 30 συμμετέχοντες στη σύσκεψη έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το χάος των τελευταίων ημερών; Ποιος φταίει που το κράτος δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών; Ποιος από τους 30 θα είχε τη δύναμη να επιβάλει από το βράδυ της Κυριακής την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών τη Δευτέρα στην Αττική και να θέσει σε αργία την πόλη;
Γιατί όταν το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτα γεγονότα, η μοναδική λύση είναι να βάζει «λουκέτο» στις δραστηριότητες τουλάχιστον για να περιορισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έχει ευθύνες γιατί οι υπηρεσίες του δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, αλλά έλαβε την απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα.
Σκάκι για τρεις
Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γινόταν εάν στα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα της Αττικής Οδού περιλαμβάνονταν και 20 σχολικά λεωφορεία γεμάτα με μαθητές. Αντιθέτως, η τηλεκπαίδευση λειτούργησε άψογα και αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο της εκπαιδευτικής κοινότητας για έκτακτες συνθήκες. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 98% των σχολείων λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αντιθέτως, στον ΔΕΔΔΗΕ η κατάσταση έχει παραγίνει, συνοικίες της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα επί μέρες σαν να επρόκειτο για δυσπρόσιτες περιοχές στις βουνοκορφές της Πίνδου. Δήμαρχοι δεν προνόησαν να κόψουν δέντρα και επικίνδυνα κλαδιά τους προηγούμενους μήνες, ενώ το καθεστώς της αργίας ίσχυσε και για υπαλλήλους που τις μέρες του χιονιά θα έπρεπε να είχαν επιστρατευθεί και να βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων.
Οταν δεν υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι διαφορετικό όταν θα έχουμε ξανά δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες. Για αυτό και ορισμένες φορές πρέπει να «πέφτουν κεφάλια» στη Δημόσια Διοίκηση και όχι να πετιέται το μπαλάκι από τον έναν ανευθυνοϋπεύθυνο στον άλλο. Οι πολίτες έχουν αναθέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες και αυτό πρέπει να γίνει, ώστε οι θύλακες ταλαιπωρίας να καταστούν εστίες ασφάλειας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr