Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για αυτό η άφιξη των μαχητικών Ραφάλ χθες στην Ελλάδα αποτέλεσε μία ιστορική στιγμή για την αμυντική μας θωράκιση απέναντι σε κάθε εχθρό και κυρίως σε εκείνους που δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν με την επιθετικότητά τους.
Η κυβέρνηση έλαβε μία δύσκολη δημοσιονομικά, αλλά σωστή απόφαση, αγοράζοντας τα γαλλικά αεροσκάφη που ανατρέπουν πλήρως την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την εθνική μας κυριαρχία. Η Ελλάδα ύστερα από τη δεκαετή περίοδο λιτότητας στέκεται όρθια για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, στα πεδία της εθνικής άμυνας, του μεταναστευτικού και της οικονομίας.
Μεμψιμοιρίες δεν χωρούν, η χθεσινή παράδοση των μαχητικών νέας γενιάς είναι κατάκτηση όλων των πολιτών που αισθάνονται ασφαλείς απέναντι σε απειλές και «νταηλίκια», όταν γνωρίζουν ότι μαζί με το υψηλό φρόνημα οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι εφοδιασμένες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό.
Η κυβέρνηση ανάμεσα στο δίλημμα του παρελθόντος «βούτυρο ή κανόνια» επέλεξε και τα δύο γιατί τόσο η άμυνα όσο και η οικονομία αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Δεν μπορείς να ζητάς επενδύσεις και ανάπτυξη εάν η χώρα δεν διαθέτει ασφάλεια και από την άλλη πλευρά δεν μπορείς να ενισχύεις την αμυντική σου θωράκιση αν η κατάσταση της οικονομίας δεν το επιτρέπει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζύγισε τους παράγοντες της εξίσωσης και έλαβε τις αποφάσεις για την αγορά των Ραφάλ και των φρεγατών σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και οι προοπτικές είναι θετικές, όπως πιστοποιούν αγορές και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Κατά την περίοδο των Μνημονίων η Ελλάδα υπέστη πολλές ταπεινώσεις, τα ομόλογά της είχαν βρεθεί στους «σκουπιδοτενεκέδες» των επενδυτών, η χώρα είχε δυσφημισθεί αδίκως αρκετές φορές, ενώ πλήρωσε και τα δικά της εγκληματικά λάθη, τα οποία χρεώθηκαν πολιτικώς στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Δεν έχασε όμως ποτέ την πίστη της για καλύτερο αύριο, έπρεπε να αφήσει στο παρελθόν δημαγωγίες και τοξικότητες και να κοιτάξει με περισσότερη αυτοπεποίθηση το μέλλον. Η θέση της Ελλάδας δεν είναι αυτή του ουραγού της Ευρώπης, πρέπει πάντα να βλέπει ψηλά, όπως έκαναν χθες αρκετοί πολίτες αντικρίζοντας στον αττικό ουρανό τα Ραφάλ με τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τους καλύτερους παγκοσμίως, να στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και ασφάλειας σε όλη τη χώρα.
Οι νεκροί της πανδημίας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, εάν το φθινόπωρο είχαμε προσεγγίσει την εμβολιαστική κάλυψη της Πορτογαλίας και δεν ήμασταν 15 μονάδες χαμηλότερα, ο αριθμός των νεκρών σε καθημερινή βάση δεν θα ξεπερνούσε τις 20 απώλειες, ενώ οι διασωληνωμένοι θα πλησίαζαν τους 200 και όχι τους 700 όπως συμβαίνει σήμερα. Ακόμη και σήμερα, 10% των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν άμεσα με διασωλήνωση ή και θάνατο προτιμά να πληρώνει 100 ευρώ από το να εμβολιασθεί και να αποφύγει τα χειρότερα.
Στην Πορτογαλία έχει εμβολιασθεί το 100% των ηλικιών αυτών, εδώ αρκετοί ακόμα εμπιστεύονται τους ψευτοπνευματικούς αντί για τους ιατρούς και δυστυχώς φτάνουν στα νοσοκομεία σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Τα αίτια για τις εκατόμβες των νεκρών πρέπει να διερευνηθούν για να διαπιστωθούν πού υπάρχουν αδυναμίες στο σύστημα υγείας ώστε να διορθωθούν, αλλά και για αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία από τη διακίνηση θεωριών συνωμοσίας και τις θρησκοληψίες. Ολα βέβαια ξεκινούν από την παιδεία, εκεί χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με τις επιστήμες και τη γνώση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr