Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΙ ακριβώς σημαίνει αυτό το υπηρεσιακό έγγραφο που απεστάλη σε όλα τα υπουργεία; Με απλά λόγια λείπουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι από υπηρεσίες λόγω ασθένειας με τη μετάλλαξη «Ομικρον».
ΤΟ ίδιο ακριβώς ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων, το πρόβλημα δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
ΕΙΝΑΙ απόλυτα λογικό ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Κάθε μέρα οι νέες διαγνώσεις είναι τριάντα, σαράντα χιλιάδες. Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αυξηθούν και άλλο. Οπως είναι αναμενόμενο, όλοι όσοι νοσούν μπαίνουν αυτομάτως σε καραντίνα πέντε ή δέκα ημερών ανάλογα με το αν είναι ασυμπτωματικοί ή όχι.
ΑΝ κάθε εβδομάδα λείπουν διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι από την παραγωγική διαδικασία, τότε είναι κατανοητό πως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.
ΤΟ συγκεκριμένο πρόβλημα διαπιστώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τις χιλιάδες ακυρώσεις αεροπορικών δρομολογίων λόγω νόσησης προσωπικού.
ΟΛΑ δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» έχει ελαφρύτερα συμπτώματα από τη «Δέλτα». Επίσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει αποκλιμάκωση κρουσμάτων και πως ίσως οδεύουμε προς την αρχή του τέλους της πανδημίας.
ΜΕΧΡΙ τότε πολλές χώρες κινδυνεύουν από ένα άτυπο μίνι lockdown σε βιομηχανικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ηδη μεγάλα εργοστάσια παραγωγής μικροτσίπ της Κίνας ενημέρωσαν ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις προϊόντων σε τεχνολογικούς κολοσσούς.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΚΑΘΕ φάση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 έως τώρα είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία και την κοινωνική/οικονομική καθημερινότητα των πολιτών.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ψυχραιμία και υπομονή. Ο Ιανουάριος θα είναι ζόρικος. Το σημαντικότερο είναι πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της «Ομικρον». Σε όσες υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά και σε όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δυνατόν πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί καθολική τηλεργασία.
ΤΕΛΟΣ, όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, από ό,τι φαίνεται όλα θα κριθούν από την ίδια την πραγματικότητα. Οταν θα λείπει ένα σημαντικό ποσοστό εκπαιδευτικών και μαθητών από τις τάξεις, τότε πώς θα προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία; Ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά που θα υπάρξει.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όλοι θέλουμε να είναι ανοικτά τα σχολεία. Αλλά ζητούμενο είναι να μπορούν να λειτουργούν κανονικά. Αν η καθημερινότητα των μαθητών και των οικογενειών τους μπαχαλοποιηθεί, τότε θα λέμε πως αποφύγαμε την τηλεκπαίδευση, αλλά στην πραγματικότητα θα υπολειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα.
ΜΕΣΑ στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η επιδημιολογική πορεία. Θα κριθούν, όμως, και οι κυβερνητικές αποφάσεις.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr