Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν έγιναν τυχαία, στα ζητήματα της οικονομίας τα λόγια του πρωθυπουργού είναι μετρημένα και αποτέλεσμα συζητήσεων που γίνονται στο εσωτερικό της ευρωζώνης εν όψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προετοιμάζουν την υπογραφή συμφωνίας που θα συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά το ψυχρό κλίμα που είχε επικρατήσει το 2019 λόγω των μεταναστευτικών ροών. Το θέμα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας είχε συζητηθεί και στη Σύνοδο των 10 μεσογειακών χωρών στην Αθήνα, ενώ Ισπανοί και Πορτογάλοι επίσης επιθυμούν χαλαρότερους κανόνες με σκοπό να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών τους μετά τη λαίλαπα του κορονοϊού.
Η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη μετά από εμάς και είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε απομείωσή του με τους ρυθμούς που προβλέπει το υφιστάμενο, και υπό αναθεώρηση, Σύμφωνο Σταθερότητας. Επιπλέον, η Γαλλία αντιμετωπίζει υψηλό δημόσιο έλλειμμα, ενώ όλες οι χώρες του Νότου, ιδίως οι μνημονιακές, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε ένα πλαίσιο που θα παγιδεύει την ανάπτυξη. Να σημειώσουμε ότι μετά τα βάρη της πανδημίας το δημόσιο χρέος σε Ισπανία και Γαλλία ξεπέρασε το 120% του ΑΕΠ, το ιταλικό στο 170%, ενώ το ελληνικό βρίσκεται στο 202%.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στους «F.T.» πως οι αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο θα λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας μας, ενώ θα ήθελε οι διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2022, να βρουν την Ελλάδα κοντά στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης.
Η Moody’s ενδεχομένως να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας μας κατά μία βαθμίδα την Παρασκευή, ευθυγραμμιζόμενη με τους υπόλοιπους οίκους που έχουν αξιολογήσει την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια πριν από την επενδυτική κλίμακα. Εάν υπάρξει νέα αναβάθμιση στις αρχές του 2022, η διαπραγματευτική μας θέση θα ενισχυθεί, εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για δυναμική αναπτυξιακή κούρσα το προσεχές διάστημα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το βέβαιο είναι ότι η «Συμμαχία του Νότου» αποκτά ισχυρότερες βάσεις. Η Γαλλία διεκδικεί σημαντικότερο ρόλο και ο Μακρόν θα παίξει το χαρτί του Ευρωπαίου ηγέτη για να κερδίσει τις προεδρικές κάλπες του Απριλίου, ενώ ο Ντράγκι ξέρει να χειρίζεται τα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ζητούμενο παραμένει πάντα η στάση του Βερολίνου. Εάν η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς επιμείνει στην αυστηρή δημοσιονομική γραμμή της προκατόχου της Μέρκελ, ο συμβιβασμός θα είναι δύσκολος. Το βέβαιο είναι πως το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας έχει πια καταργηθεί, καμία χώρα με υψηλό χρέος δεν μπορεί να το μειώσει στο 60% μέσα σε 20 χρόνια όπως προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Πλέον κάτι αλλάζει στην Ευρώπη, όσοι δεν είναι δογματικοί στα δημοσιονομικά αντιλαμβάνονται ότι η Ε.Ε. θα χάσει το παγκόσμιο οικονομικό παιχνίδι εάν εξακολουθήσει να λειτουργεί υπό «γερμανικό πλαίσιο», όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ανεβάζουν ταχύτητες για να κερδίσουν θέσεις στη σκακιέρα της ανταγωνιστικότητας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr