Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η γυναίκα που μεταφέρει «το απλό και τόσο ύποπτο μήνυμα» στο συνομιλητή της προφανώς πιστεύει αυτά που λέει. Πιστεύει βαθιά μέσα της πως η απογραφή γίνεται για άλλους σκοπούς, συνωμοτικούς. Για να φακελώσουν τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, να ξεχωρίσουν τους πιστούς από τους άπιστους, εκείνους που ξέρουν να διαβάζουν απόκρυφους κώδικες από τους άλλους, τους «κακόμοιρους, που είναι ήδη τσιπαρισμένοι. Που είναι εγκεφαλικά νεκροί και δεν το ξέρουν». Τι δεν καταλαβαίνουμε;
Λοιπόν αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μειονότητα ακραίων συνωμοσιολόγων υπήρχε πάντα στην ελληνική κοινωνία, αλλά σε περιόδους ομαλότητας περνούν σχεδόν απαρατήρητοι. Οταν όμως οι καιροί αγριεύουν, αγριεύουν κι εκείνοι. Δεν αντέχουν την πίεση; Φοβούνται τόσο πολύ την πραγματικότητα ώστε καταλήγουν να την αρνούνται και πλάθουν μια δική τους φανταστική κατάσταση; Ισως. Πάντως «αρνητές της απογραφής» υπήρχαν πάντοτε. Οχι βέβαια με τόσο γελοίες δικαιολογίες, αλλά με πιο πεζές, που είχαν να κάνουν συνήθως με φοβίες… φορολογικές.
«Η απογραφή δεν έχει κανένα απολύτως στρατολογικόν ή φορολογικόν ή άλλον επιβαρυντικόν σκοπόν. Κάθε πολιτισμένον κράτος διά να ειμπορή να λάβη ορθά μέτρα διά την υγείαν και την πρόοδον εν γένει των κατοίκων του, πρέπει να μαθαίνη με την απογραφήν τον πληθυσμόν των πόλεων και χωρίων του και την σύνθεσιν του πληθυσμού του κατά ηλικίαν, επάγγελμα κ.λπ. Καλή απογραφή έχει ως αποτέλεσμα καλήν διοίκησιν. Αι πληροφορίαι θα κρατηθούν μυστικαί», αναγράφονταν στην «Ειδοποίηση» που υπήρχε στην πρώτη σελίδα του απογραφικού δελτίου για την απογραφή του 1940.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
«Μόνον η Στατιστική Υπηρεσία θα κάμη τους αριθμητικούς πίνακας του πληθυσμού του κράτους και κατόπιν θα καταστρέψη τα δελτία. Καμμία άλλη υπηρεσία του Κράτους δεν θα λάβη πληροφορίας από τα δελτία. Καμμία άλλη υπηρεσία του Κράτους δεν θα λάβη πληροφορίας από τα δελτία της απογραφής, διότι τούτο απαγορεύεται από τον Νόμον» (Πηγή: Λεύκωμα Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών 1821-2021).
Η απογραφή του 1940 έγινε μόλις 12 ημέρες πριν από την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Εκείνον τον πόλεμο τον κερδίσαμε επειδή βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Ετσι θα κερδίσουμε και τον πόλεμο κατά του κορονοϊού, επειδή είμαστε με τη σωστή πλευρά της επιστήμης. Οι περισσότεροι τουλάχιστον.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr