Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στα χρόνια του Μνημονίου αρκετοί ήταν που πίστεψαν ότι η λιτότητα θα μπορούσε να τελειώσει με ένα νόμο και ένα άρθρο, δεν ήθελαν να αντικρίσουν την πραγματικότητα, πίστευαν στην αυτόματη διαγραφή των χρεών επειδή απλώς το απαιτούσε η δική τους πλευρά. Τελικώς πλήρωσαν ακριβά τις αυταπάτες τους με έναν λογαριασμό που θα μπορούσε να είναι μικρότερος εάν αντιμετώπιζαν τα προβλήματα με στοιχειώδη λογική.
Πολλοί φέρνουν ως παράδειγμα την Πορτογαλία και συγκρίνουν τις επιδόσεις της σε οικονομία και πανδημία σε σχέση με την Ελλάδα. Οι Πορτογάλοι μπήκαν αργότερα από εμάς στα Μνημόνια, και βγήκαν ταχύτερα. Πλήρωσαν το κόστος ενός Μνημονίου, σε αντίθεση με εμάς που έπρεπε να φορτωθούμε τρία Μνημόνια από τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις για να αντιληφθεί όλο το πολιτικό σύστημα ότι κανείς δεν δίνει δωρεάν χρήμα. Στην πανδημία η Πορτογαλία έζησε εφιαλτικές σκηνές στις αρχές του 2021.
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού χτύπησε αλύπητα τη χώρα και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε τις σκηνές με τα ασθενοφόρα που περίμεναν έξω από τα νοσοκομεία της Λισαβόνας μήπως αδειάσει μία κλίνη και τις εκκλήσεις των Αρχών προς τη Γερμανία για ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό. Στο ίδιο ακριβώς διάστημα η Βόρεια Ελλάδα υπέφερε από την πανδημία, οι απώλειες ήταν τρομακτικές στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, αργότερα το κύμα παρέσυρε το σύνολο της χώρας.
Ωστόσο, στη συνέχεια η συμπεριφορά δεν ήταν ίδια σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Πορτογάλοι έχουν εμβολιάσει το 85% του πληθυσμού, όλοι σχεδόν οι ενήλικοι έχουν εμβολιασθεί με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εκμηδενίσει τις απώλειες από τη νόσο.
Αντιθέτως σε εμάς, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν ξεπερνούν το 65%, ενώ σε περιοχές που θρήνησαν εκατοντάδες νεκρούς, όπως σε Δράμα, Κιλκίς, Πιερία και Ημαθία, οι μισοί κάτοικοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Οι Πορτογάλοι ξεπερνούν την πανδημία με ένα «υγειονομικό μνημόνιο», εμείς πάμε για το δεύτερο και δεν αποκλείεται να χρειαστούμε και τρίτο, όπως συνέβη στην οικονομία.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ο ανορθολογισμός συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις μαθητών βάσει της κλίμακας PISA του ΟΟΣΑ (Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα) έχουν υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Στην πατρίδα μας έχει αναπτυχθεί, εκτός από τη θρησκοληψία που έχει παρασύρει στο θάνατο εκατοντάδες οικογένειες που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, και μία ψευτοαντισυστημικότητα που αντιδρά με παραλογισμό σε κάθε λειτουργία της επίσημης Πολιτείας.
Το εμβόλιο μετατρέπεται σε «μέσο» χειραγώγησης συνειδήσεων όταν πολύ απλά σώζει ζωές, ακόμη και η απογραφή πληθυσμού, που γίνεται από τα χρόνια του Ιησού μέχρι τις ημέρες μας, έχει δαιμονοποιηθεί ως όργανο της «νέας τάξης πραγμάτων». Το αποτέλεσμα του κοινωνικού παραλογισμού είναι πάντα το ίδιο. Οσοι αρνούνται την πραγματικότητα την πληρώνουν πολλαπλώς. Οι ανεμβολίαστοι γεμίζουν τις ΜΕΘ και την ύστατη ώρα, οι πιο λογικοί και πιο τυχεροί τουλάχιστον μετανιώνουν για το εγκληματικό τους λάθος να μην εμπιστευθούν τους επιστήμονες και να παρασυρθούν από τους τσαρλατάνους του Διαδικτύου. Οσο για τους αρνητές της απογραφής, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι η απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία θα τους κάνει φτωχότερους.
Η υποεκτίμηση του πληθυσμού στους δήμους, περιορίζει τις επιχορηγήσεις που δίδονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση τον αριθμό των δημοτών, και όταν οι μη απογραφέντες θα αναρωτιούνται για τις μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα, προσλήψεις προσωπικού ή προνοιακές δομές, η απάντηση δεν θα βρίσκεται στο υπερπέραν, αλλά στη δική τους αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr