Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η εικόνα του, στο λιμανάκι του Καστελλόριζου, με ακύμαντη θάλασσα και καρτερικά υπομένουσα Ελλάδα το διάγγελμά του, θα μας στοιχειώνει για πολλά χρόνια. Η άνεσή του να εξαγγέλλει ότι υπέταξε την Ελλάδα στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνάφεια με εκείνη την -τραγική- προεκλογική δήλωσή του, 10 Σεπτεμβρίου 2009, σε χαρίεν ύφος, «λεφτά υπάρχουν», με εξοργίζει, έστω και μετά μία δωδεκαετία.
ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν τον είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση της οικονομίας; Ακόμη θυμάμαι τον εαυτό μου να μουρμουρίζει βλέποντάς τον, ως πρωθυπουργό, στο debate-μονόλογοι με τον Γ. Παπανδρέου. «Πού πας, καημένε Καραμήτσο; Θα σε ψηφίσουν οι Ελληνες ακούγοντάς σε, να υπόσχεσαι δάκρυα και αίμα;».
ΟΜΩΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ANT1, στα δέκα χρόνια που πέρασαν από την πτώση του -11 Νοεμβρίου 2011- ότι δεν πρέπει ποτέ να τον απασχόλησε η διακυβέρνησή του. Η αυτοκριτική δεν περιλαμβάνεται στο λεξιλόγιό του. Αν είχε αντιληφθεί τα λάθη του, τα μεγάλα, αν είχε αναλογισθεί το πλήγμα που επέφερε με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ, πλευροκοπώντας εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, σήμερα θα έμενε αμέτοχος στη διαδοχή. Για τον Γ. Παπανδρέου φταίνε ο Καραμανλής, ο Σαμαράς, ο Σαρκοζί -ξέχασε τη Μέρκελ-, ο Τσίπρας. Αλλά μόνον ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης διόριζε αγνώστους σαν υπουργούς, έναντι δύο δραχμών…
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ εικόνα που όσοι Ελληνες την είδαν, ένιωσαν ντροπή αλλά και φόβο για τα επερχόμενα: Την οργή των Μέρκελ και Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη, αναφερόμενων στο δημοψήφισμα που ήθελε να κάνει. Το έκανε ο Τσίπρας κι έμεινε στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτιστική Ιστορία ως «ο άνθρωπος-kolotoumba».
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ούτε αναγνώρισε ούτε ανέλαβε τις ευθύνες του ανοίγοντας την κερκόπορτα από την οποία εισήλθαν η τρόικα και ο νονός της Τσίπρας, την οποία και βάφτισε ως «θεσμούς». Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι ενδόμυχα ο Γ. Παπανδρέου είναι οργισμένος που μόνον ο Κεγκέρογλου αναγνώρισε το δικαίωμά του στον θρόνο και εκουσίως αποχώρησε. Οι άλλοι πώς τολμούν και αμφισβητούν το κληρονομικό του δικαίωμα;
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ αυτό που είπε ο οξυδερκής Αμερικανός σχολιαστής Thomas Sowell: «Η μεγάλη ηλικία προσφέρει μια δικαιολογία να μην είσαι καλός σε κάποια πράγματα, στα οποία όμως δεν ήσουν καλός ούτε όταν ήσουν νέος»…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr