Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Είτε από προσωπική ματαιοδοξία είτε ως παράκλητος των καιρών, ο Κινέζος πρόεδρος αναβαπτίστηκε στη δεξαμενή της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία ολοκλήρωσε την τετραήμερη σύνοδό της με μια ιστορική απόφαση.
Δίνει στον «μεγάλο ηγέτη» το «πράσινο φως» να παραμείνει πρόεδρος για τρίτη πενταετή θητεία μετά το 2022, ανατρέποντας το τελευταίο ψήφισμα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, που είχε βάλει τέλος στην προσωπολατρία – ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της περιόδου του Μάο (1949-76).
Αυτά που συζητούνται στο ανακτοβούλιο των Κινέζων κομμουνιστών αργούν κατά κανόνα να βγουν στον έξω κόσμο. Ομως οι εποχές έχουν αλλάξει. Αλλη η Κίνα της Πολιτιστικής Επανάστασης κι άλλη του 5G. Παρόλα αυτά, η πυραμίδα 400 μελών του σκληρού πυρήνα της εξουσίας συζήτησε πίσω από κλειστές πόρτες ένα ψήφισμα που ανατρέπει το εσωτερικό δόγμα διακυβέρνησης.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
«Πρόκειται για κείμενο εξαιρετικής σημασίας, δεδομένου ότι είναι μόλις η τρίτη φορά στην 100ετή ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος που ένας ηγέτης λαμβάνει το θάρρος να προωθήσει κάτι τέτοιο», τόνισε η Ολίβια Τσέουνγκ, της σχολής Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Ο Μάο χρησιμοποιούσε τέτοια ψηφίσματα ως όπλο κατά των πολιτικών του αντιπάλων τη δεκαετία του ’40, ενώ ο Ντενγκ το 1981 τόλμησε να επικρίνει την Πολιτιστική Επανάσταση του 1966-76, που άφησε πίσω της οικονομικά ερείπια και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
Τώρα πιστεύεται ότι ο Σι δεν θα αποδομήσει μηδενιστικά τον Ντενγκ -εμβρυουλκό της ελεύθερης οικονομίας στην κομμουνιστική Κίνα- αλλά θα προσπαθήσει να χαράξει έναν «τρίτο δρόμο», στο πλαίσιο του εμμονικά επαναλαμβανόμενου δόγματός του περί «κοινής ευημερίας». Ιδωμεν.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr