Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Απόδειξη αυτού είναι η εγκύκλιος για την ενδοοικογενειακή βία που απέστειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας προς όλους τους εισαγγελείς εφετών της χώρας, αποτυπώνοντας για πρώτη φορά σε νομικό κείμενο τη δυνατότητα (ή και αναγκαιότητα;) να θεσπιστεί ξεχωριστά το αδίκημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, με τη δύναμη και το κύρος της θεσμικής του θέσης και επιδεικνύοντας υψηλή κοινωνική ενσυναίσθηση, αναλύει εμπεριστατωμένα τον όρο γυναικοκτονία με νομικά επιχειρήματα και «καταρρίπτει» τους ισχυρισμούς ότι η βία κατά των γυναικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.
«Δεν είναι λίγες οι φορές που εξελίσσονται (σ.σ.: τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας) ακόμη και σε κατάφωρη περιφρόνηση και αυτού του υπέρτατου όλων έννομου αγαθού της ζωής, με ακραίες, δυσνόητες, χωρίς αναστολές, απεχθείς και με ιδιαίτερη σκληρότητα ανθρωποκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία.
Με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στη χώρα μας, ευρέως, οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, “λόγους τιμής”, σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο “γυναικοκτονία” και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και για αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Διεθνώς, σε αρκετές χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή», γράφει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητώντας από τους δικαστικούς λειτουργούς να επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά και αυξημένη προσοχή στις καταγγελίες των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες, χωρίς φυσικά να διαχωρίζει τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η σαφής επισήμανση του κ. Πλιώτα ότι στη σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική παίζει μεγάλο ρόλο να γνωρίζει ο υποψήφιος δράστης ότι θα συλληφθεί, θα δικαστεί σύντομα και θα τιμωρηθεί με την ανάλογη ποινή «η οποία οπωσδήποτε θα εκτελεστεί».
Η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την εισαγωγή του όρου στις νέες διατάξεις.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr