Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα όσα ανακοινώθηκαν οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ για να μπουν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά, καταστήματα εστίασης/διασκέδασης, κουρεία/κομμωτήρια, πανεπιστήμια.
ΝΑ το πούμε πιο απλά, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε κοινωνικές/οικονομικές δραστηριότητες της καθημερινότητας.
ΑΣ υποθέσουμε πως τα μέτρα αυτά είναι επαρκή για να φρενάρουν τη δραματική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων, θανάτων. Αν και αυτό φαντάζει δύσκολο εδώ που έχουμε φτάσει. Η διασπορά του ιού βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες θα είναι ξεκάθαρο αν έχουν νόημα όσα ανακοινώθηκαν προχθές. Γιατί αν συνεχιστεί η υπερμετάδοση της πανδημίας, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τοπικά ή μεγαλύτερου μεγέθους lockdown.
ΤΟ ζητούμενο, όμως, είναι η εφαρμογή των μέτρων. Θα υπάρξει πραγματικός «αποκλεισμός» όσων δεν τηρούν τα μέτρα; Ή θα μπαίνουν από το «παράθυρο» σε όλες αυτές τις κοινωνικές/οικονομικές δραστηριότητες;
Η αλήθεια είναι πως η έως τώρα ελλιπής εφαρμογή λιγότερο αυστηρών μέτρων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη. Αρα, για μια ακόμη φορά, το κράτος επαφίεται στην ατομική ευθύνη των επιχειρηματιών, αλλά και των ίδιων των ανεμβολίαστων.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΜΙΑ λογική εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι να εφαρμόζονται στο… περίπου τα μέτρα. Γιατί δύσκολα κάποιος θα διώξει τον επί χρόνια πελάτη από το οποιουδήποτε είδους κατάστημά του επειδή δεν θα έχει κάνει τεστ.
ΑΡΑ, ύστερα από λίγες μέρες/εβδομάδες, η επιτροπή των επιστημόνων θα πρέπει να εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει κάποιο νέο πακέτο μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ στην ώρα μηδέν. Το δίλημμα είναι απλό. Ή θα τρέξει να κάνει το εμβόλιο ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων και συγχρόνως θα πάνε για την τρίτη δόση -έως τώρα δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή- όσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή δεν θα αποφύγουμε το μαζικό κλείσιμο κοινωνικών/οικονομικών δραστηριοτήτων. Δηλαδή, ένα ακόμη lockdown.
ΑΣ μην εφησυχάζουμε. Η Πορτογαλία -με παρόμοιο μέγεθος- τον περασμένο Ιανουάριο έζησε μια απίστευτη τραγωδία. Τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 10.000 και οι θάνατοι έφταναν τους 300 ημερησίως. Αν φτάσουμε σε τέτοια νούμερα, δυστυχώς δεν θα υπάρχουν πια εναλλακτικές. Αρα, οι πολίτες πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε: εμβόλιο ή lockdown;
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr