Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Δεν ήταν όμως απολογητική, παρά τον ισχυρό συμβολισμό της ημέρας για τον ελληνικό αγώνα κατά της γερμανικής Κατοχής, αλλά και την αυτοκριτική διάθεση που επέδειξε παραδεχόμενη ότι είχε «απόλυτη επίγνωση για την επιβάρυνση την υπερβολική και για την πρόκληση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα» στα χρόνια των Μνημονίων. Αναφέρθηκε, βεβαίως, στην επέτειο του «ΟΧΙ», στη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία, αλλά και των 40 χρόνων συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εστιάζοντας στο «πόσο σημαντική είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε αξίες».
ΤΑ ΛΟΓΙΑ όμως δεν αρκούν. Οταν, μάλιστα, ακόμα και αυτά λέγονται με μεγάλη φειδώ όταν η συζήτηση μπαίνει στο «καυτό» θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Για την οποία αρκέστηκε και πάλι να πει ότι πρέπει «να βρίσκουμε λύσεις και απαντήσεις μέσω του διαλόγου». Παρότι αποκάλυψε ότι ήταν «πολύ σκεπτική ως προς τη δυνατότητα της Τουρκίας να γίνει πλήρες μέλος της Ε.Ε.», εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να χαίρει μιας σχέσης όπου θα έχουμε αντίστοιχο αλληλοσεβασμό, αλλά θα πρέπει να τηρούνται και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η ΑΥΣΤΗΡΗ ουδετερότητα της Γερμανίας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο, όπως εκφράστηκε στον απόλυτο βαθμό επί καγκελαρίας Μέρκελ, είναι φανερό ότι λειτουργεί στην πράξη υπέρ της Τουρκίας, αφού ενθαρρύνει την ακραία ρητορική του Ερντογάν, αλλά και την παράνομη δράση της. Είναι μια πάγια τακτική, η οποία δεν συνάδει με τον ρόλο και τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν μπορεί να βάζει τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την ασφάλεια των χωρών και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, η Μέρκελ πιο εύκολα αναγνωρίζει ότι η ίδια «απαίτησε πολλά από τους Ελληνες» στην οικονομία, με τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που μας επέβαλε, παρά να μιλήσει για την τουρκική προκλητικότητα. Πόσω μάλλον για να αποδεχθεί την επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα. Είναι σαφές ότι δεν εγκαταλείπει τη γραμμή των ίσων αποστάσεων στα Ελληνοτουρκικά, πράγμα που ευνοεί τον Ερντογάν, ο οποίος αποθρασύνεται συνεχώς.
ΙΣΧΥΕΙ ΟΜΩΣ αυτό που επισήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτι, δηλαδή, η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει άμεσο ευρωπαϊκό αντίκτυπο σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και ότι η ένταση που συντηρεί η Τουρκία προς την Ελλάδα είναι μια ένταση που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση, ενώ η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr