Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ναι, αν μιλάμε για την ΕΡΤ. Την τηλεόραση που έγινε προεκλογικό και μετεκλογικό λάβαρο επανάστασης του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα κόκκινα γάντια των καθαριστριών και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. «Εσύ πού ήσουν όταν έκλεισε η ΕΡΤ;» ήταν το αμείλικτο ερώτημα που έθεταν, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά. Την ίδια ευαισθησία βέβαια δεν έδειξαν όταν κάποια άλλα Μέσα Ενημέρωσης έκλεισαν ή κινδύνεψαν να κλείσουν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αυτές τις ημέρες το ερώτημα είναι «εσύ πού ήσουν όταν μάλωναν για την ΕΡΤ;»
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η δημόσια αντιπαράθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, έφερε στην επιφάνεια την γκρίνια που υπάρχει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ΕΡΤ. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι ανάμεσα σε δύο παραδοσιακούς πολιτικούς, αλλά σε έναν (πάντα) δημοσιογράφο και έναν (πάντα) καλλιτέχνη. Ο πρώτος χαρακτήρισε την ΕΡΤ τριτοκοσμική, ο δεύτερος του είπε να αναζητήσει τις ευθύνες της «κατρακύλας» στην περίοδο που ασκούσε εκείνος υπουργικά καθήκοντα και απαρίθμησε τα καλά του Οργανισμού, εστιάζοντας κυρίως στην πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του. Και καλά έκανε, δηλαδή, γιατί αν εστίαζε στην πολιτική στάση της ΕΡΤ θα διαπίστωνε ο κ. Τσακνής με μεγάλη του λύπη πως δεν θα είχε και πολλά να υπερασπιστεί…
Δεν είναι η πρώτη φουρτούνα πάντως που περνάει επί ΣΥΡΙΖΑ το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Με «θόρυβο» είχε αποχωρήσει/αποπεμφθεί ο διευθυντής ειδήσεων Σταύρος Καπάκος ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον Λάμπη Ταγματάρχη. Ωστόσο, το πρόβλημα της ΕΡΤ δεν ήταν ποτέ οι κακοί εργαζόμενοι ή οι κακές εκπομπές. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, ήταν και είναι άριστοι επαγγελματίες, ενώ αρκετές παραγωγές ήταν και είναι πραγματικά εξαιρετικές και δεν τις βρίσκεις εύκολα στα ιδιωτικά κανάλια, γιατί δεν «πουλάνε» στα μηχανάκια που μετρούν την τηλεθέαση. Το πρόβλημα ήταν πάντα ο τρόπος που την έβλεπε και τη χρησιμοποιούσε η πολιτική εξουσία: Ως κρατικό τσιφλίκι και όχι ως δημόσια τηλεόραση. Αυτό δηλαδή που κάνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου