Αυτή η ανοδική τάση στη ρύθμιση οφειλών συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2025 . Ειδικότερα τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 1.440 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 437,16 εκατ. οφειλών. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο του 2024 που είχαν γίνει 1.222 ρυθμίσεις για 392 εκατ. ευρώ οφειλές.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την πορεία του εξωδικαστικού αναφέρθηκε και στις τελευταίες αλλαγές που έκαναν τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού πιο προσβάσιμη σε περισσότερους δανειολήπτες: «Η μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού που προωθήσαμε τον Δεκέμβριο του ’23 -με επιπλέον ‘’κούρεμα’’ της οφειλής έως 28%, υποχρέωση των τραπεζών, των servicers και του Δημοσίου να αποδεχθούν την πρόταση του εξωδικαστικού για τους ευάλωτους, μείωση του επιτοκίου των οφειλών στο 3% για 3 χρόνια κ.ά.- οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό των ρυθμισμένων οφειλών, που έφτασαν τα 10,45 δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι πλέον ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους το οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες. Αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής πραγματικής κοινωνικής πολιτικής
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι προωθείται και ένα δεύτερο πακέτο αλλαγών το οποίο θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του εξωδικαστικού
Η πιο σημαντική από αυτές, αφορά την αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων ,προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας οφειλέτης ως επιλέξιμος στο πλαίσιο της υποχρεωτικής αποδοχής του εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τους οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες. Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ. Παράλληλα, μέσω περαιτέρω βελτιώσεων, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπόψη ο αλγόριθμος, αλλά και θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.