Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οταν ξεφύτρωσαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες ανοιχτά των αμερικανικών ακτών, μέσα στη θάλασσα, κοντά στο διάσημο νησί Μάρθας Βίνεγιαρντ της Μασαχουσέτης, πολλοί άρχισαν να διαμαρτύρονται.
Πριν από δύο χρόνια το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ (εκλογικής περιφέρειας του Τζο Μπάιντεν) αποφάνθηκε ότι η ελάχιστη απόσταση των ανεμογεννητριών από τις ακτές πρέπει να είναι 15 ναυτικά μίλια, για να μην ενοχλούνται οι λουόμενοι και να μη διαταράσσονται τα οικοσυστήματα.
Συνεκτιμώντας όλα αυτά, η υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Ντεμπ Χάαλαντ, εξήγγειλε χθες ένα τεράστιο πρόγραμμα δημιουργίας θαλάσσιων συγκροτημάτων ανεμογεννητριών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αμερικανικής ΑΟΖ, από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό έως τον Κόλπο του Μεξικού.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Ενα mega project απαραίτητο για να μειωθούν ως το 2030 κατά 50% οι εκπομπές ρύπων ορυκτών καυσίμων σε σχέση με το 2005 και, ταυτόχρονα, να παράγονται 30 γιγαβάτ ετησίως στις ΗΠΑ από θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.
Η Χάαλαντ, πρώτη ινδιάνικης καταγωγής υπουργός στην Ιστορία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο της θα ταυτοποιήσει και θα οριοθετήσει το επόμενο διάστημα τις υποψήφιες θαλάσσιες ζώνες εντός της αμερικανικής ΑΟΖ (βάσει του Διεθνούς Δικαίου, εκτείνεται έως τα 200 ν.μ. στον ωκεανό), ώστε ως το 2025 να δοθούν σχετικές άδειες σε εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη δημιουργία συγκροτημάτων ανεμογεννητριών στον Κόλπο του Μεξικού, στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα (Ατλαντικός) και στα ανοιχτά του Ορεγκον και της Καλιφόρνιας, στον Ειρηνικό.
Εκ παραλλήλου, ο Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο για ένα πακέτο επιδοτήσεων 150 δισ. δολαρίων στις εταιρίες που αγοράζουν περισσότερο ρεύμα από πηγές μηδενικών εκπομπών άνθρακα (ηλιακή, αιολική), θεσπίζοντας κυρώσεις σε όσες παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr