Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η εξωστρέφεια, που χαρακτηρίζει τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αποτελεί και την αποτελεσματικότερη απάντηση στις προκλήσεις της Αγκυρας, που έχει μείνει στην εποχή των «κανονιοφόρων», πιστεύοντας ότι μπορεί να αποκομίσει γεωστρατηγικά οφέλη παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Από την εποχή του Εβρου, όταν σύσσωμη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετέβη στα σύνορά μας για να δει από κοντά την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, μέχρι τις πρόσφατες συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η διπλωματία μας έχει χτίσει ένα τείχος συνεργασιών που αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, που αποτελούσε διακαή πόθο δεκαετιών για τη χώρα μας, αντιμετωπίσθηκε θετικά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ενώ χαιρετίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού αμυντικού δόγματος.
Η ελληνοαμερικανική συμφωνία, που υπεγράφη προχθές στην Ουάσιγκτον μεταξύ του κ. Δένδια και του ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν, συνοδεύθηκε από μία δήλωση στην οποία γίνεται σαφής αναφορά από τις ΗΠΑ στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το στοιχείο αυτό αποτελεί μία σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν το σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, που εξακολουθεί να προκαλεί με «χάρτες» και σειρά παράνομων ενεργειών σε Αιγαίο και Κύπρο.
Επιπλέον, η δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στη νησιωτική χώρα επιβεβαιώνει στην πράξη όχι μόνο την αυτονόητη κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά και τη δυνατότητα στρατιωτικοποίησης, απορρίπτοντας τις τουρκικές ενστάσεις.
Σκάκι για τρεις
Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις στενές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβική και Εμιράτα, διαπιστώνουμε ότι η ελληνική διπλωματία κινείται αθόρυβα μεν, αλλά με αποτελέσματα.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξακολουθεί να λέει «όχι» στις διεθνείς μας συνεργασίες, αν και στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου ακολουθούσε παραπλήσια γραμμή. Ο κ. Τσίπρας δήλωνε θετικός στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, αλλά την καταψήφισε για το Σαχέλ, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ελληνοαμερικανική συμφωνία όταν ο Π. Καμμένος ως υπουργός Αμυνας εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιπολίτευση με τα εθνικά μας θέματα δεν γίνεται, το δικαίωμα κριτικής σε χειρισμούς είναι απολύτως ανοιχτό, ωστόσο ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας δεν μπορεί να αλλάξει με πρόφαση μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Πρωταθλητές στη στήριξη της οικονομίας
Νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά από το κράτος την περίοδο της πανδημίας, παρά τις κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ, που διαρκώς έβλεπε ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, που επικαλείται το euro2day.gr, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στα δημοσιονομικά μέτρα (κρατικές δαπάνες και αναβληθέντα έσοδα) από τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Ελλάδα υλοποίησε δημοσιονομικά μέτρα που αντιστοιχούν στο 17,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 3,8%. Η Γερμανία διέθεσε το 15,3% του ΑΕΠ, η Ιρλανδία 11,5%, η Ιταλία 10,9%, ενώ η Πορτογαλία μόλις το 6% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε τον καιρό της πανδημίας, τώρα χρειάζεται δημοσιονομική ισορροπία και κυρίως υψηλή ανάπτυξη προκειμένου να περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα μέσω της μεγέθυνσης της παραγωγής και όχι της υπερφορολόγησης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr