Στην ιστοσελίδα του οργανισμού διαβάζουμε για τη διάθεση ποσού 200 εκατομμυρίων δολαρίων στον Λίβανο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που χρησιμοποιείται από τους Σύρους πρόσφυγες αλλά και για την ανησυχία του προέδρου της Τράπεζας Γιμ Γιονγκ Κιμ σχετικά με τις τελευταίες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Πακιστάν και Αφγανιστάν.
Η ελληνική κυβέρνηση, αφού εξήντλησε όλες τις δυνατότητες δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, προσέτρεξε στην Παγκόσμια Τράπεζα ζητώντας 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιδότηση θέσεων εργασίας. Προφανώς επόμενο βήμα θα είναι να αναζητήσουμε τραπεζικό σύστημα και στους 7 νέους πλανήτες που ανακάλυψε πρόσφατα η ΝΑSΑ. Τον πλανήτη Γη τον εξαντλήσαμε!
Εάν πράγματι το υπουργείο Εργασίας ενδιαφέρεται για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πρέπει να ασκήσει πολιτικές και όχι να ψάχνει για επιδοτήσεις και μάλιστα με δανεικά λεφτά. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ακόμη περισσότερα χρήματα από το «πακέτο Γιούνκερ», τα οποία μένουν αναξιοποίητα. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες διώκονται από την υψηλή φορολογία και το νέο σύστημα εισφορών.
Οι νέες θέσεις εργασίας θα έρθουν από μικρές ή μεγάλες επενδύσεις. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τις επενδύσεις. Το έργο στο Ελληνικό που θα μπορούσε να κινητοποιήσει κεφάλαια 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο από το αίτημα προς την Παγκόσμια Τράπεζα) και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας έχει κολλήσει στη δασική υπηρεσία και στη γραφειοκρατία των υπουργών.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καρκινοβατεί, η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ναυάγησε, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος που θα μπορούσε να δώσει ανάσες στους μικρομεσαίους είναι είδος εν ανεπαρκεία.
Καμία θέση εργασίας δεν μπορεί να κρατηθεί, πολύ περισσότερο όταν είναι επιδοτούμενη για ένα μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς σταθερότητα στην οικονομία. Η κυβέρνηση Τσίπρα βλέπει εχθρικά την επιχειρηματικότητα. Ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα μονιμοποιήσει στο δημόσιο στρατιές συμβασιούχων και όχι το πώς θα δημιουργήσει το έδαφος για επενδύσεις.
Μόνο που με αυτό το σκεπτικό δεν μας φτάνει το τραπεζικό σύστημα του πλανήτη Γη. Χρειαζόμαστε «ενισχύσεις» και από άλλους γαλαξίες…
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΡΓΟ ΜΗΔΕΝ
Να λοιπόν που οι θεσμοί τα έψαλαν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη γιατί επί ένα χρόνο δεν έχει κάνει τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει στο σύστημα προμηθειών Υγείας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη τις μάχες που καλείται να δίνει σχεδόν καθημερινά στο facebook ο υπουργός Πολάκης κατά του νεοφιλελευθερισμού και των εχθρών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην του μένει χρόνος για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πολλά λόγια, αλλά από έργο τίποτε. Και αυτό δεν χαρακτηρίζει μόνο τον κ. Πολάκη αλλά και τους περισσότερους υπουργούς που ασχολούνται με τη «γενική πολιτική κατάσταση» παραμελώντας το χαρτοφυλάκιό τους.
ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης αναρωτήθηκε χθες από τους Δελφούς «τι ακριβώς θέλουν οι θεσμοί να υπογράψουμε γιατί δεν το εξηγούν!». Μάλλον τα πράγματα είναι απλά για να μη χρειάζεται βοήθεια από το κοντινό μαντείο. Οι «θεσμοί», όπως κατ’ ευφημισμόν αποκαλούν οι συριζαίοι την τρόικα, ζητούν μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από μείωση αφορολόγητου ορίου και συντάξεων. Και αυτό ζητάει μόνο ο Τόμσεν, αλλά δυστυχώς και η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εάν ύστερα από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων δεν το έχει καταλάβει ο αντιπρόεδρος, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου