Τη χθεσινή πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή να ψηφίσει «παρών» στην υπουργική τροπολογία με την οποία ανοίγει η διαδικασία για την πραγματοποίηση 37.000 απογευματινών χειρουργείων, ο υπουργός Υγείας, Αδωνης Γεωργιάδης, σχολίασε δεικτικά, λέγοντας πως «από σήμερα κανείς από αυτούς τους 37.000 ανθρώπους που θα πραγματοποιήσουν δωρεάν μία επέμβαση στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ δεν θα χρωστά έστω και μία ηθική επιβράβευση στο ΠΑΣΟΚ», αφού δεν ψήφισε τις σχετικές διατάξεις, σημειώνοντας ότι «τελικά, το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρουλάκη όχι μόνο γίνεται “πράσινος” ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιστρέφει σε εποχές ακαριαίου λαϊκισμού»!
Την ίδια ώρα, σε φιάσκο υποκρισίας εξελίχθηκε η «αμελέτητη», για τις συνέπειες που θα επιφέρει στο ΕΣΥ, τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά!. Μια τροπολογία που όπως εξήγησε προχθές και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν γίνει έτσι όπως είναι διατυπωμένη αποδεκτή, θα βγάλει σε πρόωρη συνταξιοδότηση 7.500 υγειονομικούς, τη στιγμή που γίνεται καθημερινός αγώνας για να καλυφθούν τα ιατρικά κενά και να στελεχωθεί το ΕΣΥ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ποντάροντας στο να γίνει αρεστός στους υγειονομικούς και αδιαφορώντας για τις κενές ιατρικές και υγειονομικές θέσεις που θα υπάρξουν, προσήλθε προχθές το απόγευμα στη Βουλή και από το βήμα της Ολομέλειας ισχυρίσθηκε παραπλανητικά ότι «εάν γίνει αποδεκτή η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, οι πρώτες αποχωρήσεις από το ΕΣΥ θα υπάρξουν σε 12 χρόνια από σήμερα!». Το «πράσινο» αφήγημα, όμως, δεν κράτησε ούτε μία ημέρα, καθώς χθες το πρωί η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε ότι έχει εκτιμηθεί πως η υιοθέτηση της τροπολογίας θα επέφερε περίπου 2.000 αποχωρήσεις υγειονομικών.
Αρμόδια στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης εξηγούσαν ότι η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε σε άμεση συνταξιοδότηση 7.700 ιατρών και νοσηλευτών. Εξηγούσαν, μάλιστα, ότι η «πράσινη» τροπολογία μπορεί να μην παρείχε αναδρομική υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά συνδυαστικά με το άρθρο 62 του ν. 2084/1992 θα παράσχει το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου από τους ενδιαφερομένους για συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τις διατάξεις περί ΒΑΕ. Η εξαγορά γίνεται για κάθε μήνα με 3,60% επί του κατώτατου μισθού, άρα, με ένα ποσό γύρω στα 4.302 ευρώ (που μάλιστα θα μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη), θα ήταν δυνατή η εξαγορά 12 ετών ασφάλισης και οι ενδιαφερόμενοι να αποχωρήσουν άμεσα από το ΕΣΥ.
Δεύτερον, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και οι ευνοϊκοί όροι εξαγοράς χρόνων ασφάλισης θα οδηγούσε ένα σημαντικό τμήμα του υφιστάμενου νοσηλευτικού, επιστημονικού, τεχνολογικού, υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού του δημόσιου συστήματος Υγείας να αξιοποιήσει το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης και να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης στα 62 έτη. Τρίτον, όσοι έχουν γεννηθεί έως το 1962 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως με πλήρη σύνταξη και όσοι έχουν γεννηθεί το 1963 ή το 1964 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, ανατρέποντας την οργάνωση και τον σχεδιασμό του ΕΣΥ.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΑΣΟΚ
«Θα αποχωρούσαν 12.200 γιατροί, νοσηλευτές»
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, αν ψηφιζόταν η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, ο αριθμός των πιθανών αποχωρήσεων (ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) υπολογίζεται σε περίπου 12.200 άτομα εντός των επόμενων 2 ετών, καθώς άτομα άνω των 60 ετών, περίπου 7.700, θα μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συντάξεις, ποσό το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί από την περικοπή άλλων δαπανών. Τέλος, με το νέο πλαίσιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η τροπολογία θα αποστερούσε ανθρώπους από τα δημόσια νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες του ΕΣΥ και θα τους μετέφερε στον ιδιωτικό τομέα Υγείας.