Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οχι πως χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια, όμως άλλο είναι να το επισημαίνουν Mέσα Eνημέρωσης και άλλο να το αναδεικνύουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις ώρες μετά το πέρας της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο Τσίπρας «προοδευτική κυβέρνηση ή αλλιώς δεύτερες κάλπες και περιπέτειες» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Ο Κούλογλου είπε το απλό. Αν θέλει κάποιος «προοδευτική διακυβέρνηση» ενός συνασπισμού κομμάτων τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος να παραχωρήσει και τη θέση του πρωθυπουργού προκειμένου να υπηρετηθεί ο υπέρτερος σκοπός.
Ο Τσίπρας απέρριψε αυτό το σενάριο στη συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας ότι πολιτική περιπέτεια για τη χώρα δεν θα προκαλέσουν οι δεύτερες κάλπες, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αλλά οι πρώτες, που θα γίνουν με απλή αναλογική. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης έθεσε το δικό του πολιτικό δίλημμα. Αυτοδυναμία ή αλλιώς θα έχετε Τσίπρα με Βαρουφάκη. Μόνο που ακόμη και η σύμπραξη Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Κούλογλου διώχθηκε από τον κομματικό στρατό και υποχρεώθηκε σε κυβίστηση επειδή ψέλλισε ότι θα μπορούσε να ορισθεί πρωθυπουργός τρίτο πρόσωπο. Φανταστείτε να βρισκόμασταν και σε περίοδο «διαβούλευσης» σχηματισμού κυβέρνησης τι πολιτικά πανηγύρια θα στήνονταν.
Γι’ αυτό και οι δεύτερες κάλπες θα σημάνουν το τέλος της περιπέτειας και όχι την αρχή της, γιατί θα είναι πιο εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς «νταραβέρια» για πρωθυπουργούς και άλλα αξιώματα. Ο Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι πολίτες δεν θα θελήσουν να δοκιμάσουν ξανά την ατυχή πολιτική σύμπραξη του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία.
Οι κάλπες θα δείξουν ποιος θα δικαιωθεί, το βέβαιο είναι ότι στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται πια τον ίσκιο τους. Θέλησαν να βάλουν εκλογικά διλήμματα αλλά τους τα διέλυσε ο ευρωβουλευτής τους με βάση την κοινή λογική. Αν θέλεις κυβερνήσεις συνεργασίας θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να χάσεις και τη θέση σου. Αλλιώς προσπαθείς να ξεγελάσεις τους πολίτες και τους εν δυνάμει εταίρους σου, εκτός εάν φτάσεις να ψάχνεις για περιπτώσεις τύπου ΑΝ.ΕΛ.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η πρωτοβουλία που έλαβε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, να προτείνει στο άτυπο συμβούλιο των ομολόγων του τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους ενέργειας που θα αντιμετωπίσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το πρόβλημα είναι κοινό στην Ευρώπη και απαιτείται ενιαία λύση για να περιορισθούν τα βάρη στην πραγματική οικονομία και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, που επίσης κινεί το θέμα εντός Ε.Ε., μπορούν να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους ώστε να ληφθούν γρήγορα μέτρα για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων που απειλούν εκτός από το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr