Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να προσεγγίσουν τα 12 δισεκατομμύρια, καλύπτοντας ουσιαστικά τα δύο τρίτα των εισπράξεων του 2019. Το 2020 ήταν μια κακή χρονιά για τον τουρισμό, με τα έσοδα να φτάνουν μόλις στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ και τον αριθμό των επισκεπτών να μην ξεπερνά τα 8,3 εκατομμύρια.
Εάν επαληθευθεί το αισιόδοξο σενάριο του ΣΕΤΕ, τότε φέτος στην οικονομία θα μπουν πρόσθετα κεφάλαια σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας το ΑΕΠ με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Η Ελλάδα έχει μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις καλύτερες επιδόσεις τον Αύγουστο, όπου ο αριθμός των πτήσεων πλησίασε τα επίπεδα του 2019 και σε αρκετές τουριστικές περιοχές τα έσοδα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα της χρονιάς-ρεκόρ.
Το 2020 μπορεί να μην είχαμε υψηλό αριθμό επισκεπτών, όμως η εικόνα της χώρας ήταν καλή, και το στοιχείο αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη θεαματική ανάκαμψη της φετινής περιόδου, που συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από τις αυξημένες κρατήσεις.
Στην οικοδομή, τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν την εκρηκτική άνοδο της δραστηριότητας, που συμπαρασύρει δεκάδες επαγγέλματα και συναφείς κλάδους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιούνιο η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 54% σε όγκο, αποκλειστικά από ιδιωτικές κατασκευές, ενώ παραπλήσια είναι η άνοδος στο πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το διάστημα του 2020. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που λαμβάνει για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ δίνει πρόσθετη αξία στα ακίνητα και προσελκύει νέα κεφάλαια.
Συνολικά η οικονομία δείχνει σημάδια «ολικής επαναφοράς», χωρίς όμως τα βάρη του παρελθόντος. Η φορολογία για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχει μειωθεί σημαντικά, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η περαιτέρω πτώση των ασφαλιστικών εισφορών θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτικών υπαλλήλων, ανατροφοδοτώντας την ανάπτυξη. Εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό ξεκίνησαν, ενώ το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποτυπώνεται από τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων τόσο στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, με κορυφαίο παράδειγμα τα 2,2 δισεκατομμύρια που προσέφεραν οι Αυστραλοί για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και σε μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, όπως συνέβη με την εξαγορά της Chipita.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης περνούν στην πραγματική οικονομία, η απασχόληση ξεπέρασε ύστερα από 10 χρόνια το φράγμα των 4 εκατομμυρίων εργαζομένων και η ανεργία μειώνεται κάθε μήνα. Η ανάκαμψη στην οικονομία θυμίζει τελικά το σχήμα V, από την κάθετη πτώση του 2020 έχουμε περάσει σε μια ισχυρή ανοδική φάση. Και το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί ο πρωθυπουργός να θελήσει να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης με πρόωρες εκλογές όταν έχει μπροστά του ανάπτυξη 8% έως το τέλος του έτους και ένα άλλο 5% (με μετριοπαθείς εκτιμήσεις) το 2022.
Οσο η οικονομία έχει θετικό πρόσημο, ανεβάζοντας εισοδήματα και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, τόσο ισχυρότερη θα είναι η κυβέρνηση και ακόμη πιο αμήχανη η αξιωματική αντιπολίτευση, που βλέπει τις αγορές να χορεύουν όχι με τα νταούλια του Τσίπρα, αλλά με τις αναπτυξιακές επιδόσεις και την αύξηση της απασχόλησης.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr