Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι αναλυτές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ομίλου δεν αιθεροβατούν, βασίζονται σε πρόδρομους δείκτες που αποτυπώνουν τη νέα περίοδο στην οποία μπαίνει η οικονομία.
Στο δεύτερο τρίμηνο η οικονομία υπερκάλυψε την ύφεση του πρώτου και συνολικά στο εξάμηνο η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μετρήθηκε από τη Στατιστική Αρχή στο 7%. Στο τρίτο τρίμηνο του έτους τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκρηκτική άνοδος θα συνεχισθεί.
Ο τουρισμός στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου κινήθηκε με αύξηση άνω του 60% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και για πολλές περιοχές τα έσοδα ήταν περισσότερα ακόμη και από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019.
Ο Σεπτέμβριος κινείται έντονα ανοδικά ενώ θυμίζουμε ότι πέρυσι το τρίτο τρίμηνο ήταν σχεδόν «καταστροφικό» για την οικονομία λόγω της υποτονικής κίνησης στον τουρισμό, που σημαίνει ότι η βάση σύγκρισης είναι σχετικά χαμηλή. Εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή υποτροπή της υγειονομικής κρίσης η οικονομία θα «τρέξει» εντυπωσιακά και στο τελευταίο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, όταν πέρυσι η αγορά και η χώρα ξαναέμπαιναν σε καραντίνα.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι οι επενδύσεις το επόμενο διάστημα θα ενταθούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης μίλησε για είσοδο της οικονομίας στον «ενάρετο κύκλο» της ανάπτυξης και το μεγάλο ζήτημα είναι πώς οι εκρηκτικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα περάσουν γρήγορα στην πραγματική οικονομία βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.
Το δίμηνο της φωτιάς
Το πακέτο των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι αμελητέο, οι ελαφρύνσεις μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και των μειώσεων φόρων έχουν αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που πιστοποιείται και από την εντυπωσιακή άνοδο των καταθέσεων κατά 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα αποτυπωθούν και στα εισοδήματα, η ζήτηση εργασίας έχει αυξηθεί και αυτό θα πιέσει ανοδικά τις αποδοχές ενώ όπως επισήμανε προς τους εργοδότες ο κ. Μητσοτάκης «εάν δεν βρίσκουν εργαζομένους η απάντηση είναι να αυξήσουν τους μισθούς για να βρουν».
Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το μεγαλύτερο σύννεφο που πλανάται στον οικονομικό ορίζοντα. Αν και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι το κύμα ανατιμήσεων είναι παροδικό υπάρχει ανησυχία, καθώς οι διεθνείς αγορές ενέργειας είναι απρόβλεπτες. Ωστόσο στην κυβέρνηση τονίζουν με έμφαση ότι η επιτυχημένη αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, που μέσα σε 2 χρόνια πέρασε από το «βαθύ κόκκινο» των ζημιών στην ισχυρή κερδοφορία, επιτρέπει τώρα στην Επιχείρηση να εξουδετερώσει σημαντικό τμήμα των αυξήσεων.
Εάν επαληθευθεί το βασικό σενάριο του Moody’s για ανάπτυξη φέτος κατά 8% και περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ 5% το 2022 δημιουργούνται δημοσιονομικά περιθώρια για νέο γύρο ελαφρύνσεων. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να πάρει «αυτοτροφοδοτούμενο» χαρακτήρα δημιουργώντας ευκαιρίες για τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι που απαιτεί χρόνο και ενδεχομένως αποτελεί το λόγο για τον οποίο οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας δεν γίνονται για να υπάρχει το χαρτί του αιφνιδιασμού.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr