Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΘΩΣ μπαίνει το φθινόπωρο, η μάχη κατά της πανδημίας φαντάζει για μια ακόμη φορά δύσκολη.
ΤΟ ζήτημα που προκύπτει, όμως, είναι ακόμα πιο σοβαρό. Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες οι οποίο αρνούνται τα όσα μπορεί να προσφέρει η επιστήμη της Υγείας.
ΓΙΑΤΙ πλέον δεν είναι μόνο το θέμα του μη εμβολιασμού.
ΤΙΣ τελευταίες δεκαετίες η Iατρική έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, απλών, σύνθετων και σοβαρών. Εχουν ανακαλυφθεί δεκάδες εμβόλια, εκατοντάδες φάρμακα και νέες θεραπείες. Ετσι πολλές ασθένειες έχουν στην πραγματικότητα εκμηδενιστεί, ενώ άλλες αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας.
ΓΙΑ πρώτη φορά εμφανίζονται ασθενείς να μην επιθυμούν να τους προσφερθούν οι προβλεπόμενες και επιβεβλημένες ιατρικές θεραπείες. Η αμφισβήτηση της επιστήμης, έστω και από ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας, μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές που θυμίζουν Mεσαίωνα.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ άνθρωποι που αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα. «Βλέπουν» συνωμοσίες, τοπικές ή παγκόσμιες, πίσω από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως αντιμετωπίζεται αυτό το παράδοξο φαινόμενο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΣΤΗ χώρα μας το βιώσαμε την πρώτη πενταετία μετά τη χρεοκοπία του 2010, στην εποχή των Mνημονίων. Σε αυτό βοήθησαν και οι αντιμνημονιακές δυνάμεις που -εκμεταλλευόμενες την οργή και την απογοήτευση των πολιτών- υποσχέθηκαν φαντασιακές λύσεις. Είπαν ξεκάθαρα ότι τα Mνημόνια «εφευρέθηκαν» σε κάποια «υπόγεια εργαστήρια» του Βερολίνου και των Βρυξελλών και δεσμεύτηκαν πως θα τα σκίσουν με έναν νόμο και ένα άρθρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνίστησε σε αυτή την εκστρατεία, κατάφερε να εκτοξευθεί από το 4% στο 36% και να κυβερνήσει για τεσσεράμισι χρόνια.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το κόμμα της Κουμουνδούρου, ακολουθώντας μια θολή γραμμή στα ζητήματα της πανδημίας και των εμβολιασμών, επιχειρεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη από όσα πρωτοφανή ζει ολόκληρος ο πλανήτης.
ΣΤΗΝ Πορτογαλία, στην Ισπανία και την Ιρλανδία δεν είναι τυχαίο πως οι εμβολιασμοί σπάνε ρεκόρ. Δεν είναι τυχαίο πως δεν αναπτύχθηκε κίνημα αντιεμβολιασμού. Σε αυτές τις χώρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριφέρθηκαν με εξαιρετική ωριμότητα. Βοήθησαν τις κυβερνήσεις στη μάχη κατά της πανδημίας.
ΕΔΩ θα αποτελούσε έκπληξη να συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αντίστοιχη σοβαρότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως είναι μόνη της σε αυτή τη μεγάλη μάχη. Θα πρέπει να επιμείνει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές/κοινωνικές ομάδες και στην αυστηροποίηση των ελέγχων που έως τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει να είναι αυστηρή στην τήρηση των νόμων για τους αρνητές διασωλήνωσης.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr