Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη σχολή Μαθηματικών Καστοριάς υπήρχαν φέτος 144 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 6. Ο πρώτος εισακτέος είχε 12.437 μόρια, δηλαδή έγραψε στις Πανελλαδικές κατά μέσο όρο περίπου 12,5 και ο έκτος και τελευταίος 9.928 μόρια, σχεδόν 10. Εάν δεν υπήρχε ελάχιστη βάση εισαγωγής στο 9,5 πιθανώς θα εισάγονταν περισσότεροι υποψήφιοι με γραπτά κοντά στο 5, πέρυσι στην αντίστοιχη σχολή της Σάμου υπήρξε φοιτητής με 3, ταράσσοντας τα νερά της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ακόμη πιο πιθανό, σχεδόν βέβαιο, είναι ότι όσοι θα εισάγονταν σε μία απαιτητική σχολή, όπως είναι η Μαθηματική, έχοντας γνώσεις κάτω από τη βάση, μέσα σε 1-2 χρόνια θα παρατούσαν τις σπουδές αναζητώντας μία επαγγελματική ή εκπαιδευτική επιλογή πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις τους.
Στη γειτονική Πτολεμαΐδα εδρεύει η σχολή Μαιευτικής. Οι διαθέσιμες θέσεις φέτος ήταν 128, καλύφθηκαν όλες, και οι 128. Ο πρώτος επιτυχών ή πρώτη επιτυχούσα εισήχθη με 12.437 μόρια και ο τελευταίος με 10.300 μόρια. Και εδώ υπήρχε ελάχιστη βάση εισαγωγής και μάλιστα ελαφρώς υψηλότερη από το Μαθηματικό Καστοριάς, κοντά στο 9,7.
Η υψηλή ζήτηση που είχε η σχολή Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα οφείλεται στην επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει στους αποφοίτους της σε σχέση με το Μαθηματικό της Καστοριάς ή της Σάμου, όπου επίσης φέτος εισήχθη μονοψήφιος αριθμός υποψηφίων.
Αντιστοίχως, στα δημόσια ΙΕΚ, που για πρώτη φορά φέτος υπήρξε πρόνοια για παράλληλο μηχανογραφικό, υπερκαλύφθηκαν όλες οι θέσεις. Από τους 21.000 υποψηφίους που συμπλήρωσαν το σχετικό μηχανογραφικό, εισάγονται περίπου 8.500, όσες και οι θέσεις που προσφέρθηκαν.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Είναι σαφές ότι οι στρεβλώσεις που φάνηκαν χθες για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας πρέπει να θεραπευθούν. Η Καστοριά μπορεί να μη χρειάζεται Μαθηματική Σχολή, είναι βέβαιο όταν μόλις έξι μαθητές κατάφεραν να γράψουν πάνω από την ελάχιστη βάση του 9,5 και επέλεξαν το συγκεκριμένο τμήμα, όμως είναι σίγουρο ότι έχει ανάγκη από ισχυρότερη επαγγελματική εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιχειρεί την πρώτη στροφή για την ενίσχυση των επαγγελματικών σχολών. Και αυτό είναι η σωστή επιλογή, στη Φινλανδία, που διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα παιδείας παγκοσμίως, η επαγγελματική εκπαίδευση απορροφά την πλειονότητα των μαθητών, στην Ελλάδα καταργήσαμε τα ΤΕΙ και εν μία νυκτί μετατρέψαμε περιφερειακές σχολές σε πανεπιστήμια.
Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ενίσχυση των δημόσιων ΙΕΚ, σχολές όπως η Σιβιτανίδειος ή άλλες γύρω από την τεχνική εκπαίδευση προσφέρουν πιο βατό δρόμο αποκατάστασης για τους υποψηφίους που θα χρίζονταν φοιτητές με βαθμό 6 σε μία σχολή που ποτέ δεν θα μπορούσαν να τελειώσουν.
Για όσους έμειναν εκτός ΑΕΙ επειδή φέτος καθιερώθηκε η ελάχιστη βάση, δεν έρχεται το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν τα δημόσια ΙΕΚ, που επίσης παρέχουν αξιόλογες σπουδές και ενδεχομένως πιο κοντά στα ενδιαφέροντά τους και το υπουργείο Παιδείας πρέπει να επιμείνει περισσότερο στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Ετσι ώστε στην Καστοριά και σε κάθε πόλη της περιφέρειας που είδε φέτος τις σχολές της να μη γεμίζουν από φοιτητές, να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για επαγγελματική κατάρτιση υποψηφίων, οι οποίοι θα έχουν πιο σίγουρο μέλλον από μία σχολή που κατά τεκμήριο δεν θα μπορούσαν να τελειώσουν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr