Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μεταναστευτικό, ασύμμετρη επίθεση στον Εβρο, πανδημία με αλλεπάλληλα κύματα, όξυνση των σχέσεων με Τουρκία και τώρα πυρκαγιές, μία αλυσίδα γεγονότων που απαιτούσαν διαχειριστική ικανότητα και δύσκολες αποφάσεις. Στα περισσότερα θέματα οι επιδόσεις του κυβερνητικού σχήματος ήταν υψηλότερες των προσδοκιών των πολιτών και για το λόγο αυτόν η ψαλίδα με την αξιωματική αντιπολίτευση μεγάλωσε, ενώ όπου υπήρχε μέτρο σύγκρισης με την υπόλοιπη Ευρώπη η Ελλάδα βρισκόταν πάνω από τον μέσο όρο.
Απετράπη η κατάλυση των συνόρων μας στον Εβρο, ενώ τα θαλάσσια σύνορά μας φυλάσσονται αποτελεσματικά, ωθώντας τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών να ακολουθούν άλλες θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου. Η Τουρκία, παρά τους λεονταρισμούς της, δεν προώθησε τα συμφέροντά της στη διπλωματική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η ελληνική διπλωματία αναβάθμισε την παρουσία της χώρας με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες.
Στο ζήτημα της πανδημίας το ΕΣΥ άντεξε τις μέχρι τώρα πιέσεις και η Ελλάδα οργάνωσε ένα από τα αρτιότερα συστήματα εμβολιασμών στην Ευρώπη. Το πρόβλημα εστιάσθηκε στη χαμηλότερη των αναγκών συμμετοχή των πολιτών στους εμβολιασμούς, δυστυχώς τα ποσοστά κάλυψης είναι μικρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, καθώς ένα τμήμα του πληθυσμού είτε άγεται και φέρεται από θεωρίες συνωμοσίες και ψευδοεπιστημονικές θεωρίες είτε αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία.
Στο μέτωπο των πυρκαγιών οι μεγάλες καταστροφές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αποτέλεσαν μία απότομη προσγείωση για όλους. Παρά το σχεδιασμό και την αύξηση των μέσων πυρόσβεσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η ζημιά δεν απετράπη και δικαίως οι πολίτες αισθάνονται απογοήτευση από το τελικό αποτέλεσμα.
Ο ανασχηματισμός που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να μην εστιασθεί μόνο σε επίπεδο προσώπων, αλλά να δώσει νέα μεταρρυθμιστική ώθηση στην κυβέρνηση για την επόμενη διετία που καταλήγει στις κάλπες, αλλά κυρίως να σηματοδοτήσει αλλαγές στην κρατική μηχανή. Το επιτελικό κράτος, παρά τις ειρωνείες που εισπράττει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα διακυβέρνησης του οποίου απέτυχε παταγωδώς, έχει δουλέψει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα αλλά δεν μπορεί διαρκώς να «κλείνει τρύπες» ή να επεμβαίνει μόλις αντιλαμβάνεται ένα πρόβλημα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Παράλληλα, με την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, απαιτούνται παρεμβάσεις ώστε να υποχωρήσει το «βαθύ κράτος» που ακόμη δημιουργεί εμπόδια και κρατά την παντιέρα της γραφειοκρατίας.
Αυτό είναι το στοίχημα για την κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε 2 χρόνια προχώρησε σε μεγάλες τομές στην οικονομία με αιχμή τη μείωση των φόρων και τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου, ενώ προέταξε τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Ομως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Το Δημόσιο πρέπει να σχεδιασθεί ξανά από την αρχή. Οι συναρμοδιότητες μεταξύ υπηρεσιών έχουν μπλεχτεί σαν κουβάρι εξυπηρετώντας την αδράνεια, τον μη καταλογισμό ευθυνών και την επιδείνωση των τελικών υπηρεσιών.
Οι πολίτες θέλουν ένα κράτος που να παρέχει υπηρεσίες με ταχύτητα, οργάνωση και συνέπεια, όπως αυτή που διαπίστωσαν στα εμβολιαστικά κέντρα και όχι το συνονθύλευμα υπηρεσιών και φορέων που είδαν στις πυρκαγιές. Ο ανασχηματισμός του Δημοσίου επείγει περισσότερο από εκείνον των προσώπων και εκεί βρίσκεται το κλειδί των αλλαγών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr