Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη χώρα μας, συνδικαλιστές στο χώρο της Υγείας οργανώνουν διαδηλώσεις για να «υπερασπισθούν» το 10% με 20% του προσωπικού που ακόμη αρνείται να εμβολιασθεί και θα μπει σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, άλλοι πάλι, οι επαναστάτες του Διαδικτύου, μιλούν για «χούντες» και για «μπόλια με τσιπάκια».
Η σύγκριση είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν κοινωνικοί φορείς, όπως είναι τα συνδικάτα, ένα ζήτημα που έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε ακριβά την πανδημία, σε αντίθεση με το Δημόσιο, που παρά τις δυσκολίες δεν μείωσε εισοδήματα ούτε έβαλε υπαλλήλους σε αναστολές για να αμείβονται με 534 ευρώ. Η αγορά δεν μπορεί να ξανακλείσει επειδή ορισμένοι λειτουργούν με ανευθυνότητα και παριστάνουν τους επιδημιολόγους ανασύροντας όποια θεωρία συνωμοσίας βρίσκεται στον αέρα των κοινωνικών δικτύων για να μην εμβολιασθούν. Το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, και είμαστε βέβαιοι ότι οι οικογένειές τους που αγωνιούν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους νοσούντες θα έχουν μετανιώσει οικτρά για την ανεύθυνη επιλογή των δικών τους ανθρώπων.
Η Πολιτεία έχει χρέος να προστατέψει τη δημόσια υγεία και να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών όταν βλέπει τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να επιδεινώνονται με ραγδαίο ρυθμό. Οι Ιταλοί ήδη το εφαρμόζουν στους εκπαιδευτικούς ώστε τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα, στη χώρα μας ένας στους τέσσερις δασκάλους και καθηγητές ακόμη δεν έχει πάει στο εμβολιαστικό κέντρο.
Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από μία πανδημία, που λόγω των μεταλλάξεων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως, επιτυγχάνεται μόνο με έναν τρόπο, τον εμβολιασμό, που ακόμη και όταν πάρει υποχρεωτικό χαρακτήρα κινείται εντός συνταγματικού πλαισίου, όπως κρίνουν με σειρά αποφάσεών τους ελληνικά και διεθνή δικαστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης με γνωμοδότησή του υπενθυμίζει αποφάσεις άλλων ανώτατων δικαστηρίων, όπως του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υπαλλήλων που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ «δεδομένου ότι ο εμβολιασμός ως απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι συνταγματικώς ανεκτή πράξη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Ο κ. Σοφουλάκης επισήμανε και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), για υπόθεση υποχρεωτικού εμβολιασμού που εφάρμοζε η Τσεχία αναφορικά με συγκεκριμένες 10 μολυσματικές ασθένειες, η οποία έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού δεν αποκλείει παρεμβάσεις οι οποίες συνάδουν με τις πρόνοιές του, όπως λ.χ. η προστασία της δημόσιας υγείας.
Με πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως και τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται κατά 15-20 άτομα, το νέο κύμα παίρνει δυναμική παλιρροϊκού. Πριν ξεσπάσει στο σύστημα Υγείας και την οικονομία πρέπει να ενισχυθούν τα φράγματα μέσω των εμβολιασμών.
Οσοι περισσότεροι εμβολιασθούν τόσο πιο θωρακισμένη θα είναι η κοινωνία μας. Αλλωστε σε μία μάχη δεν περισσεύει κανείς, ούτε υπάρχουν περιθώρια για αδιάφορους, απρόθυμους και αρνητές όχι μόνο των εμβολίων αλλά και της ευθύνης που τους αναλογεί.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr