Εκτός από την Εύβοια, όπου η καταστροφή ήταν καθολική στο βόρειο τμήμα της, και την Πελοπόννησο ή την Αττική, όπου επίσης οι ζημιές ήταν σημαντικές, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο θωράκισης της χώρας από τις πυρκαγιές, που έχουν πάρει πλέον άλλα χαρακτηριστικά λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων των δημοσίων φορέων και η επένδυση στην πρόληψη είναι οι βάσεις για την προστασία των δασών.
Είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων επιτήρησης του δασικού μας πλούτου, η εφαρμογή των προγραμμάτων πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς.
Ταυτόχρονα, όμως, απαιτείται η χάραξη ενός ολιστικού σχεδίου για την ανάπτυξη κάθε πυρόπληκτης περιοχής και η Βόρεια Εύβοια μπορεί να αποτελέσει πιλότο ώστε να θεραπευθούν παθογένειες δεκαετιών και να αναδειχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Από τη χωροθέτηση και σωστή πολεοδόμηση μέχρι τον καθορισμό των χρήσεων γης και τη διαμόρφωση ζωνών πυροπροστασίας, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, όπως ξεκάθαρες πρέπει να είναι και οι ευθύνες κάθε δημόσιου φορέα.
Αυτή τη στιγμή επικρατεί σύγχυση γύρω από τις αρμοδιότητες των κρατικών υπηρεσιών για τη φύλαξη των δασών ή ακόμη και πιο απλά για την κοπή ενός κλαδιού κοντά στο δίκτυο ενέργειας. Πρέπει να αντιμετωπισθούν όλες αυτές οι αδυναμίες ώστε παράλληλα με τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως είναι ο σκοπός της Επιτροπής Μπένου, να λύνονται άμεσα χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας που δημιουργούν κινδύνους για το αύριο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter