Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αλήθεια, ποιος έχει την αρμοδιότητα για την προστασία, ανάπτυξη και φύλαξη των δασών; Η απάντηση δεν είναι απλή, το πλέγμα των συνυπευθυνοτήτων, που μοιραία καταλήγει στην ανευθυνότητα, είναι μακρύ, με κάποιο τρόπο οι αρμοδιότητες είναι μοιρασμένες στα υπουργεία Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, σε δασικές υπηρεσίες, δήμους, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και πιθανώς σε 2-3 ακόμη φορείς. Εάν εξετάσουμε κάθε φορέα θα δούμε ότι υπάρχουν επιμέρους προβλήματα. Τα δασαρχεία υπολειτουργούν με 4-5 υπαλλήλους, που έχουν την ευθύνη για απέραντες δασικές εκτάσεις, η αποκεντρωμένη διοίκηση της περιφέρειας έχει μεν πολλές αρμοδιότητες χωρίς προσωπικό, με αποτέλεσμα στα γραφεία της το χαρτομάνι να σχηματίζει βουνά, ενώ η κατάργηση της Υπηρεσίας Δασοφυλάκων, με την ανάληψη των αρμοδιοτήτων από την Πυροσβεστική, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Την κρατική γραφειοκρατία τη διαπιστώσαμε το χειμώνα με την κακοκαιρία, όταν ακόμη ψάχνουμε να βρούμε ποιος έχει την ευθύνη για το απλό, που είναι το κλάδεμα ενός δέντρου, για να περάσουμε στο δύσκολο, που είναι η προστασία του δάσους κατά τους θερινούς μήνες.
Επομένως, αυτό που προέχει είναι η αναδιοργάνωση του στενού δημόσιου τομέα, που έχει «κατασκευασθεί» με βασικό σκοπό τη συντήρηση ή και επέκταση της γραφειοκρατίας και όχι τη βελτίωση των υπηρεσιών για τους πολίτες. Για παράδειγμα, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις κάθε περιφέρειας δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, έχουν τις αρμοδιότητες αλλά όχι τις δυνατότητες για να συμβάλουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Προσθέτουν εμπόδια μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μοντέλο λειτουργίας τους δεν πέτυχε το σκοπό του.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ειδικά για το ζήτημα των δασών και συνολικά της προστασίας του περιβάλλοντος οι απαιτήσεις από τη λειτουργία του κράτους είναι υψηλές, η κλιματική κρίση έχει αλλάξει πλήρως τις προτεραιότητες μιας σύγχρονης Πολιτείας.
Η κυβέρνηση στα 2 χρόνια της θητείας της προχώρησε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας από γραμματεία σε υφυπουργείο, λειτούργησε το σύστημα «112» για την έγκαιρη εκκένωση περιοχών που απειλούνται από πυρκαγιές ή πλημμύρες, ενώ θα διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την αναδάσωση και την πράσινη μετάβαση. Ομως πρέπει πρώτα να επιλύσει το πρόβλημα για το ποιος έχει την ευθύνη πρώτον να κλαδέψει τα δέντρα και στη συνέχεια να προστατέψει το δάσος. Και αυτό θα γίνει εάν περάσουμε στο «μετασχηματισμό» της Δημόσιας Διοίκησης με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και συντονισμένη δράση των φορέων, που θα λογοδοτούν στις τοπικές κοινωνίες χωρίς να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών, όπως συμβαίνει κατά κανόνα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr