Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι σκηνές που βλέπουμε από τη Βαρυμπόμπη, τη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία και τα άλλα μέτωπα των πυρκαγιών είναι δραματικές, ενώ η καταστροφή περιουσιών και δασικού πλούτου ανυπολόγιστη.
Η πύρινα λαίλαπα, σε συνθήκες πρωτοφανούς καύσωνα με θερμοκρασίες-ρεκόρ σε όλη τη χώρα, δεν προσφέρεται για εύκολη κριτική. Πολύ περισσότερο για χυδαία αντιπολίτευση, όπως αυτή που διέπραξε μέσω των κοινωνικών δικτύων νεαρός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να συμψηφίσει τις τωρινές καταστροφές με την τραγωδία στο Μάτι, για να σβήσει λίγο αργότερα την ανάρτησή του. Στις ώρες της δοκιμασίας όλοι κρίνονται και χρειάζεται κομματική αυτοσυγκράτηση.
Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα από τα περισσότερα μέτωπα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης «112», που ενεργοποιήθηκε από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατευθύνοντας τους πυρόπληκτους προς ασφαλείς προορισμούς. Για παράδειγμα, όσοι βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια είδαν στα κινητά τους να λαμβάνουν μηνύματα για την εκκένωση χωριών, αλλά και για το πού πρέπει να κατευθυνθούν. Το ίδιο συνέβη στην Αττική και στην Ηλεία.
Ωστόσο, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα επίγεια και εναέρια τμήματα, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, όπως επίσης και βαρύ το τίμημα για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη. Η Λίμνη της Βόρειας Εύβοιας είχε καεί και το 2016, οι κάτοικοι της πανέμορφης κωμόπολης είδαν και πάλι τα μέρη τους να παραδίδονται στις φλόγες με τα μέτωπα να έχουν κατακάψει πάνω από δεκάδες χιλιάδες στρέμματα και η τωρινή καταστροφή δεν πρέπει να επαναληφθεί.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οι αλλαγές στο κλίμα, οι συνθήκες υπερθέρμανσης, που σταδιακά οδηγούν στο φάσμα της ερημοποίησης πολλές περιοχές της χώρας μας, επιβάλλουν έναν νέο σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δασικού μας πλούτου. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όμως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, από τις ποικιλίες δένδρων που θα επιλεγούν για την αναδάσωση και την αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών, έως το σύστημα πυρόσβεσης και τη λήψη μέτρων την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Ο κορονοϊός, που κυριάρχησε στην ειδησεογραφία τους τελευταίους 18 μήνες, κάλυψε το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη, που είναι οι δραματικές αλλαγές στο περιβάλλον. Καύσωνες στη Σιβηρία, φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, λιώσιμο των παγόβουνων στους πόλους της Γης, πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων σε όλες τις μεσογειακές χώρες, που πλήττονται από θερμοκρασίες Σαχάρας.
Το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει, και για εμάς που πολλές φορές αυτάρεσκα συνηθίζουμε να λέμε ότι ζούμε στο «καλύτερο οικόπεδο της Γης» η ανάγκη να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα περιορίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ζωτικής σημασίας.
Το σημαντικό τώρα είναι να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες απώλειες από τις πυρκαγιές, η εξάπλωση των οποίων ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες, όμως η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι να θωρακίσουμε το περιβάλλον και τον δασικό μας πλούτο στις μεγάλες δοκιμασίες της κλιματικής κρίσης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr