Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ωστόσο η μεταβίβαση των Ναυπηγείων, ύστερα από τον διεθνή διαγωνισμό της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ανέδειξε και το πρόβλημα των δικαστικών διενέξεων που συνοδεύουν κάθε προσπάθεια αποκρατικοποίησης και αποθαρρύνουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, ο Δήμος Χαϊδαρίου με εξώδικο που απέστειλε προς την ΕΤΑΔ διεκδικεί εκτάσεις εντός της περιοχής των Ναυπηγείων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταβίβασης της μονάδας.
«H δημοπράτηση και η πώληση της επίμαχης Προβλήτας 4 δεν είναι νόμιμη, καθώς χαρακτηρίστηκε ως δημόσιο κτήμα, όχι υπαγόμενο στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, αλλά με την ιδιότητα του κοινοχρήστου.
Ως εκ τούτων όλη η διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έχετε προβεί πάσχει νομικά και τυγχάνει έωλη», σημείωνε ο δήμος στην εξώδικη δήλωση που είχε σταλεί στην ΕΤΑΔ πριν από τη διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για το ακίνητο.
Τότε η ΕΤΑΔ είχε απαντήσει με δική της εξώδικη δήλωση, στην οποία εξέφραζε διαφορετική νομική άποψη υποστηρίζοντας ότι η προς πώληση έκταση δεν αφορά αιγιαλό.
Στο εξώδικό του ο Δήμος Χαϊδαρίου σημειώνει ότι η Προβλήτα 4 δημιουργήθηκε από τη βίαιη μεταβολή της ακτογραμμής με τη σταδιακή ρίψη στη θάλασσα τόνων από μπάζα και σκυρόδεμα από το 1965 μέχρι το 1979 και όχι από τη φυσική επέκταση της στεριάς προς τη θάλασσα.
Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όταν εκμισθώθηκε σε εταιρία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην Προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο και θα πρέπει να μεταφερθεί πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στον νέο ιδιοκτήτη.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο Δήμος Χαϊδαρίου ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, το διαχωρισμό του ακινήτου της Προβλήτας 4 από τη Δεξαμενή 5 και την παραχώρησή της στο δήμο. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον δήμαρχο, Βαγγέλη Ντηνιακό, να συντονίσει τις ενέργειες για τη διεκδίκηση του χώρου των 220 στρεμμάτων, με τον ίδιο να δηλώνει αποφασισμένος να κλιμακώσει τις κινήσεις του για την ακύρωση του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ, αξιοποιώντας, μάλιστα, κάθε ένδικο βοήθημα.
Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν όλες αυτές οι δικαστικές διεκδικήσεις του δήμου θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ πώλησης, ώστε οι επενδυτές να μην τρέχουν τώρα στα δικαστήρια για να αποδείξουν ότι αυτό που αγόρασαν από το Δημόσιο είναι πράγματι δικό τους. Η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι το ένα ζήτημα, το άλλο είναι η αποθάρρυνση των επενδυτών, που σε κάθε λύση βρίσκουν μπροστά τους ένα πρόβλημα.
ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΖΥΓΟΚΤΟΝΙΕΣ
Το νέο περιστατικό της εν ψυχρώ δολοφονίας γυναίκας από το σύζυγό της, αυτή τη φορά στη Λάρισα, σοκάρει την κοινή γνώμη και επαναφέρει το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, που ορισμένες φορές φτάνει έως το έγκλημα. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για να μείνουμε στις μικροκομματικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να μιλά για έκρηξη γυναικοκτονιών όταν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δείχνουν ότι δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των γυναικών που φονεύθηκαν από συζύγους ή συντρόφους ήταν υψηλότερος. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ενισχυθούν οι δομές προστασίας μελών των οικογενειών και όσοι αισθάνονται απειλή να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να βρίσκουν πραγματική στήριξη.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει πια να αντιμετωπίζονται ως συμβάντα ρουτίνας αλλά ως σοβαρά περιστατικά στα οποία διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η δημιουργία σε κάθε τμήμα ειδικής ομάδας αντιμετώπισης σχετικών καταγγελιών μπορεί να είναι το πρώτο βήμα ενώ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει με τη δημιουργία δομών για την προστασία των πιο αδύναμων μελών των οικογενειών. Το μόνο που δεν βοηθά είναι η κομματική σπέκουλα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr