Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε αυτούς τους 18 μήνες της πανδημίας έχουμε διαπιστώσει ότι τα σενάρια που συνήθως επαληθεύονται είναι τα χειρότερα, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται ωραιοποιήσεις που δημιουργούν κλίμα εφησυχασμού. Οι στροφές που κρύβει η μάχη του κορονοϊού είναι πολλές και η χαλάρωση φέρνει πάντα δύσκολες αποφάσεις. Η απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και της κυκλοφορίας από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί ήταν μονόδρομος, καθώς κανένα υγειονομικό μέτρο δεν είχε τηρηθεί στο κοσμοπολίτικο νησί, όπου όλοι διασκέδαζαν σαν να μην υπήρχε ιός.
Δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα κορονοπάρτι στις διάφορες βίλες ενδεχομένως θα συνεχισθούν, ούτε εάν θα έπρεπε να επιβληθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού στο νησί, το βέβαιο είναι ότι αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν και για άλλους τουριστικούς προορισμούς εάν η διατηρηθεί η τακτική της πλήρους χαλάρωσης. Και θα την «πληρώσουν» όλοι, εμβολιασμένοι και μη, η συνεπής στάση της πλειοψηφίας των πολιτών δεν αποκλείει τα οριζόντια μέτρα.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» δεν συγχωρεί λάθη και διασπείρεται εύκολα ιδίως στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Το είδαμε να συμβαίνει στην Πορτογαλία, που άνοιξε πρώτη τις πύλες της στους τουρίστες και υποχρεώθηκε σε τοπικά lockdowns στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις, ενώ και στην Ισπανία ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών σε μεγάλες περιφέρειες όπως η Καταλονία.
Τα ποσοστά πληρότητας στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου και του Ιονίου έχουν αυξηθεί θεαματικά τις τελευταίες 10-15 ημέρες, ενώ οι κρατήσεις για τον Αύγουστο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ομως καλό είναι «η μπάλα να κρατηθεί χαμηλά» και να λείπουν υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιμένει να διατηρεί ως στόχο ανάπτυξης για φέτος το 3,6%, όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανεβάζουν τον πήχυ στο 4,5%. Υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, που θα επηρεάσει και την πορεία της οικονομίας, αν και η ζήτηση για το «ελληνικό καλοκαίρι» παραμένει στα ύψη.
Μένει ώσπου να φύγει…
Κανείς δεν ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει τοπικές καραντίνες ή ακόμη και αυστηρότερα μέτρα, ο κορονοϊός δεν υπακούει σε πολιτικές πρωτοβουλίες ή σε διοικητικές αποφάσεις. Και πέρυσι το φθινόπωρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown και τελικώς όλη η Ευρώπη μπήκε σε καραντίνα για διάστημα 5-7 μηνών.
Το μήνυμα που πρέπει να κυριαρχήσει, ιδίως τώρα που το 30% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, είναι ότι λόγω των μεταλλάξεων ο κίνδυνος μόλυνσης βρίσκεται παντού. Από τα σοκάκια της Μυκόνου μέχρι τους δρόμους των μεγάλων πόλεων και τα γλέντια στις πλατείες των χωριών. Οι επιστήμονες μιλούν για περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν τα εξιτήρια ανεβάζοντας την πίεση στο ΕΣΥ.
Η αυστηροποίηση μέτρων, όπως η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και οι περιορισμοί στη νυκτερινή διασκέδαση, θα θωρακίσει τον τουρισμό, ειδάλλως δεν θα αποφευχθούν και άλλες αρνητικές εξελίξεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr